Anglija za starejše šolarje znova uvaja maske pri pouku

maska

Zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron bodo morali starejši šolarji pri pouku znova nositi maske. To bo veljalo za starejše od 12 let in predvidoma do 26. januarja, je danes, nekaj dni pred začetkom vračanja šolarjev v učilnice, sporočila vlada v Londonu.

Ukrep – gre za priporočilo in ne obveznost – naj bi zagotovil, da bo čim več učencev čim dlje lahko obiskovalo šolo. Doslej je vlada tej starostni skupini nošnjo mask že priporočala na javnih šolskih površinah. Združenje ravnateljev je novo priporočilo pozdravilo.

Zdravstveno ministrstvo je obenem napovedalo namestitev dodatnih 7000 zračnih filtrov v učilnicah. V učiteljskih sindikatih to številko kritizirajo kot prenizko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu sicer priporočilo glede nošenja mask v šolah velja že dolgo. Zdravstvena politika je namreč v Združenem kraljestvu stvar regionalnih vlad. Za Anglijo, ki nima lastne vlade, je odgovorna osrednja vlada v Londonu.

V Veliki Britaniji se z veliko hitrostjo širi omikron, zaradi katerega močno narašča število okuženih z novim koronavirusom. Samo v Angliji so v soboto potrdili več kot 160.000 primerov, kar je največ doslej za ta del Združenega kraljestva.

DELITE