Projekt Prostofer v Slovenskih Konjicah

starostniki

V Slovenskih Konjicah že skoraj pet let živi projekt Prostofer, ki omogoča mobilnost starejših. Lani so v sklopu projekta opravili preko 1900 kilometrov in okoli 50 prostovoljnih prevozov, kar je zlasti zaradi epidemioloških razmer nekaj manj kot leto prej, ko so izvedli okoli 90 prevozov in prevozili skoraj 2800 kilometrov.

Kot so sporočili iz konjiške občine, so razlogi za manjšo uporabo prostoferja v zadnjih dveh letih razumljivi in so povezani s trenutno veljavnimi ukrepi in določenim omejitvami zaradi koronavirusa, ki veljajo tudi pri izvajanju prostovoljnih prevozov.

“Kljub temu naši zvesti uporabniki ostajajo koristniki prevozov za poti do zdravnika v Zdravstveni dom Slovenske Konjice ali Loče, na fizioterapije v Terme Zreče, do trgovine in po drugih manjših opravkih,” so pojasnili na občini.

Ob tem dodajajo, da gre posebna zahvala za nesebično pomoč starejšim občanom, ki potrebujejo prevoze, predvsem prostovoljnim šoferjem, med katerimi so posebej izpostavili Ivana Mehleta, ki je izmed vseh prevoženih poti lani sam opravil kar 1237 kilometrov.

Prostofer je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših. Na eni strani povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoze, na drugi pa prostovoljne voznike, ki so pripravljeni pomagati in nuditi prevoz starejšim občanom po vsakodnevnih opravkih, obiskih pri zdravniku in podobno.

Prostovoljni šoferji so vključeni v organizacijo Zlata mreža, ki povezuje uporabnike preko Zlatega asistenta na brezplačni številki 080 10 10, kamor starejši sporočijo potrebo po prevozu, nato pa jim v komunikacijskem centru posredujejo voznika iz seznama prijavljenih prostovoljnih šoferjev.

Glavni cilj omenjenega projekta je povečevanje udeležbe starejših v cestnem prometu in njihove mobilnosti, izboljševanje varnosti starejših voznikov in drugih udeležencev v prometu ter socialna vključenost starejših, pa tudi cenovna dostopnost prevozov.

DELITE