Izrael: Več kot 250.000 oseb že prejelo četrti odmerek cepiva

cepivo

Izraelsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da je približno 254.000 Izraelcev že prejelo četrti odmerek cepiva proti covidu-19, medtem ko se država spopada z naraščanjem števila okužb z novo koronavirusno različico omikron, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do četrtega odmerka cepiva so zaenkrat upravičeni le starejši od 60 let, zdravstveno osebje in tisti s šibkim imunskim sistemom. Izraelski premier Naftali Bennett je danes pohvalil visoko stopnjo precepljenosti med ranljivimi skupinami in to označil kot “izjemen odziv, ki bo preprečil veliko hujših oblik bolezni in trpljenja”.

Zaradi širjenja veliko bolj nalezljive različice omikron se je v državi močno povečalo dnevno število novih okužb. Po podatkih izraelskega ministrstva za zdravje je bilo danes zabeleženih več kot 17.500 primerov.

Zaradi naraščajočega števila primerov, tudi med zdravstvenimi delavci, ministrstvo za zdravje po poročanju lokalnih medijev razmišlja, da bi zdravnikom in medicinskim sestram dovolilo nadaljevanje dela tudi v primeru pozitivnega testa na koronavirus, če ne bi kazali nobenih simptomov.

Čeprav je bil Izrael v preteklosti hvaljen kot zgled zaradi uspešnih prizadevanj za cepljenje, je kampanja sedaj nekoliko zastala, še poroča dpa.

Le približno 61 odstotkov od 9,4 milijona Izraelcev še vedno velja za cepljene, kar pomeni, da so bili cepljeni dvakrat, ob tem pa je od drugega cepljenja minilo manj kot šest mesecev, ali pa so že prejeli poživitveni odmerek. Približno 30 odstotkov prebivalcev sploh ni cepljenih, približno 9 odstotkom pa je veljavnost cepljenja že potekla.

DELITE