Povečane obremenitve ambulant družinske medicine

stetoskop

Družinski zdravniki se s covidom-19 ukvarjajo vsaj tretjino delovnega časa, je pojasnila družinska zdravnica Simona Repar Bornšek, ki je opozorila na povečane obremenitve ambulant družinske medicine v ZD Ljubljana. Zaradi karanten in samoizolacij zaposlenih zaradi koronavirusa v ZD Ljubljana večjih težav še nimajo, jih pa imajo v UKC Ljubljana.

Bolniki se na zdravnike obračajo zaradi različnih težav, povezanih s covidom-19: ko zbolijo za covidom-19, ko imajo simptome in želijo zdravstveni nasvet, zaradi bolniškega staleža ter zaradi zdravstvenih težav po preboleli bolezni, je ob robu predstavitve akcije Dnevi cepljenja pojasnila vodja koordinacije cepilnega centra Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana in družinska zdravnica Simona Repar Bornšek.

“Temu se ne moremo ogniti, vsi bolniki, ki so bolni, potrebujejo našo skrb in obravnavo. Zadnji dve leti je covid-19 prva in glavna diagnoza v naših ambulantah, druge so žal zanemarjene,” je poudarila.

Zaradi velike obremenjenosti družinskih zdravnikov vse ljudi naprošajo, naj omejijo svoje obiske pri zdravniku. “Ljudje so pri obisku zdravnika marsikdaj nekritični,” je pojasnila. Ob tem je poudarila, da zdravstvene težave, s katerimi se slovenski bolniki obračajo na zdravnike, v tujini marsikdaj rešujejo drugi zdravstveni delavci.

Opomnila je, da lahko osebe do tri dni bolniške odsotnosti uveljavijo tudi v dogovoru z delodajalcem, brez posredovanja družinskega zdravnika. “Ko bo šel ta val mimo, bo delo potekalo bolj normalno,” je napovedala.

Velikih težav zaradi samoizolacij zaposlenih ob okužbi s koronavirusom in karanten ob rizičnih stikih z okuženimi po besedah Repar Bornškove v ZD Ljubljana še nimajo. Vsak dan kadrovsko situacijo preverjajo, tako da vedo, katere dejavnosti bo treba ukiniti in kam bo treba prerazporediti delavce.

Trenutno še niso zaprli veliko zdravstvenih programov, je pojasnila. Če bo treba, bodo najprej zapirali centre z zdravstveno vzgojo in preventivo. “V prvem valu smo delali tako, da smo združevali ambulante v zdravstvenem varstvu odraslih,” je spomnila.

Medtem se število okuženih s koronavirusom veča med zaposlenimi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. V torek je bilo okuženih 165 zaposlenih, včeraj pa jih je bilo 190.

Kot je v torek pojasnila predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupnac, so v UKC sklenili, da je čas, da gre klinični center v t. i. fazo tri. Po njej ob tveganem stiku v primeru zmanjšanja števila razpoložljivih zdravstvenih delavcev posameznemu delavcu, ki ne kaže znakov bolezni, ni treba v karanteno.

DELITE
Pomakni se na vrh