Obiskovalci Kobilarne Lipica predvsem domači gosti

Kobilarno Lipica je lani obiskalo 45.000 obiskovalcev. Med njimi je bil delež slovenskih gostov veliko višji, kot je bil v preteklih letih, je za STA povedala direktorica Holdinga Kobilarna Lipica Tatjana Vošinek Pucer. Načrti za letošnje leto so še smelejši.

“Glede na razmere na turističnem trgu smo s poslovanjem Holdinga Kobilarna Lipica v letu 2021 zadovoljni. Ustvarili smo dvakrat več prihodkov kot leto poprej,” je povedala Vošinek Pucerjeva. Kobilarna Lipica je imela sicer konec leta 2020 za dober milijon in pol evrov bilančne izgube.

V Kobilarni Lipica so pandemijo novega koronavirusa močno občutili. “Največji izpad smo zabeležili pri tujih obiskovalcih, kar je imelo za posledico velik padec prihodkov,” je povedala.

V letošnjem letu pričakujejo na ponovno rast prihodkov in obiskovalcev, saj računajo na ustvarjanje prihodkov v obnovljenem hotelu Maestoso in restavraciji Gratia.

Lani so sklenili eno večjih naložb v zadnjih letih, odprli so prenovljeni hotel Maestoso. V letu 2022 si želijo prenoviti še bazen in center dobrega počutja Hotela Maestoso, za kar bi potrebovali okrog pet milijonov evrov. Radi bi obnovili tudi programsko jahalnico, to naložbo pa ocenjujejo na približno milijon evrov.

Zaradi odprtja Hotela Maestoso se je skupno število zaposlenih v obeh družbah – Holdingu Kobilarna Lipica in Kobilarni Lipica – v letu 2021 povečalo na 143. Kljub temu, da obeti za novo turistično sezono niso takšni, kot so bili pred izbruhom epidemije, se intenzivno pripravljajo na novo turistično sezono.

“Zavedamo se, da še vedno nismo dosegli optimalnega števila zaposlenih s področja gostinstva in nekaterih poklicev iz osrčja oziroma jedra, to je Kobilarne Lipica, a verjamemo, da nam to pred sezono uspe. Trenutno na Kobilarni Lipica iščemo delavce, kot so konjarji, jahači ter kovači. Na družbi Holding Kobilarna Lipica pa so objavljeni razpisi za natakarje in kuharje, v kratkem bomo objavili razpis tudi za sobarice. K sodelovanju vabimo vse, ki jih tovrstno delo veseli in zanima ter sočasno izpolnjujejo pogoje za zasedbo delovnega mesta,” je navedla.

Večje število obiskovalcev v Kobilarni Lipica pričakujejo 8. februarja, ko bodo na praznični dan brezplačno odprli vrata. Doživetja se bodo začela z vodenimi in samostojnimi ogledi, vodenim programom Spoznaj konja lipicanca, otroško delavnico s poniji, prikazom podkovanja konj, Poskokčevimi otroškimi delavnicami in predstavitvijo zgodovinskih kostumov Društva za kulturno dediščino oblačil Rosa Klementina. Obiskovalci si bodo ob popoldne lahko ogledali predstavo lipiške jahalne šole s posebnimi gosti.

DELITE
Pomakni se na vrh