Za oddajo podpisov podpore kandidatnim listam se za obisk upravne enote ne bo treba naročiti

Boštjan Koritnik

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je načelnike upravnih enot pozval, naj za oddajo podpisov podpore volivcev kandidatnim listam za državnozborske volitve zagotovijo posebna okenca. Prav tako se volivcem po njegovem napotku ne bo treba naročiti za obisk upravne enote, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Koritnik se je včeraj na spletnem sestanku “z namenom zagotovitve učinkovite podpore državljankam in državljanom pri izvedbi volilnih opravil” srečal z načelniki upravnih enot. Pozval jih je, naj upravne enote oddaji podpor volivcev za kandidatne liste za volitve v državni zbor posvetijo posebno pozornost ter za ta namen zagotovijo eno ali več posebnih okenc.

Kot je posebej izpostavil Koritnik, se volivcem za oddajo podpore ni treba naročiti za obisk upravne enote, kar naj načelnice in načelniki dosledno upoštevajo, ta napotek pa posredujejo vsem zaposlenim na upravnih enotah in morebitnim njihovim zunanjim sodelavcem, so zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Predlagal je še, naj upravne enote v okviru razpoložljivih kadrovskih možnosti, ugotovljenih potreb strank ter ob upoštevanju prioritetnega zagotavljanja nemotenega poslovanja na sedežih upravnih enot v čim večji meri zagotovijo možnost oddajanja podpore volivcev tudi na posameznih krajevnih uradih.

O postopkih na upravni enoti v poslanskem vprašanju sprašuje Koritnika tudi nepovezana poslanka Mateja Udovč (Naša dežela), ki jo zanima tudi, ali razmišlja o nujnem postopku spremembe zakona o volitvah v DZ, s katero bi omogočili tudi elektronsko oddajo podpisa podpore.

Kot je zapisala, trenutno veljavni zakon izrecno ne določa možnosti, da bi volivci svojo podporo podali tudi elektronsko, preko portala e-uprava, kot to npr. določa 16.b člen zakona o referendumu in o ljudski iniciativi. “Zato se pojavlja dilema ali je možno oddati elektronski podpis preko digitalnega potrdila (Sigenca) v postopku zbiranja podpisov volivcev v podporo posamezni listi kandidatov oz. kandidatu za volitve v državni zbor. To vprašanje je v letošnjem super volilnem letu še posebej aktualno,” je opozorila.

Redne volitve v državni zbor bodo 24. aprila, roki za volilna opravila pa začnejo teči 14. februarja. Takrat bodo volivci imeli priložnost s podpisi izraziti podporo posameznim listam kandidatov, mogoče pa bo tudi že vlaganje kandidatur.

DELITE
Pomakni se na vrh