Prihodnji teden začetek volilnih opravil

volitve

Po uradnem razpisu rednih državnozborskih volitev, ki bodo 24. aprila, bodo v ponedeljek začeli teči roki za njihovo izvedbo. Politične stranke in volivci bodo lahko že predlagali kandidate za poslance, kandidatne liste pa bo mogoče vlagati do 24. marca. Sicer pa bodo stranke tudi v tem tednu nadaljevale s predvolilnimi aktivnostmi.

Predsednik republike Borut Pahor je namreč v sredo za 24. april razpisal redne državnozborske volitve, za dan, s katerim začnejo teči roki za izvedbo volilnih opravil, pa določil 14. februar.

Od ponedeljka bodo lahko politične stranke določale svoje kandidatne liste in vlagale kandidature. Kandidate za poslance lahko predlagajo politične stranke in volivci.

Politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci, oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi najmanj 100 volivcev. Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volivcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volivcev.

Volivci bodo imeli prav tako od ponedeljka že možnost, da s podpisi izrazijo podporo posameznim listam za vložitev kandidature. To lahko storijo na upravnih enotah, ki bodo v ta namen predvidoma odprle posebna okenca, volivcem pa se za obisk upravne enote ne bo treba naročiti.

Tiste stranke in liste, ki bodo želele vstopiti v volilno tekmo, lahko to storijo do 24. marca do polnoči, ko se izteče rok za vložitev kandidatnih list. Še prej, do 9. marca, pa morajo organizatorji volilne kampanje odpreti posebne transakcijske račune, s katerih bodo poravnavali vse stroške volilne kampanje. Ta bo uradno stekla 24. marca.

V volilno tekmo se sicer po napovedih podajajo vse parlamentarne stranke, na prestop parlamentarnega praga pa bodo ciljale tudi nekatere zunajparlamentarne in nove stranke. Vse pa pospešeno nadaljujejo s pripravami na kampanjo.

SAB ta teden o volilnem programu, pred DeSUS odločitev o skupni kandidatni listi

V ponedeljek se bo tako sestal svet stranke SAB, na katerem bodo člani potrjevali volilni program stranke, s katerim bodo na aprilskih državnozborskih volitvah nagovarjali volivce. Osnova za volilni program bo temeljni program stranke z naslovom Prihodnost Slovenije, ki so ga delegati potrdili na oktobrskem kongresu.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je takrat ocenila, da program stranko jasno opredeljuje kot socialno-liberalno stranko slovenske prihodnosti ter vključuje dolgoročne cilje za Slovenijo na 15 temeljnih področjih, z njimi pa si prizadevajo za demokratično in gospodarsko uspešno Slovenijo, ki bo zagotavljala močno socialno državo.

V stranki ob tem poudarjajo, da so na volitve pripravljeni in se nanje podajajo z izkušeno ekipo ter ambicioznim in razvojno naravnanim programom. V prihodnjih tednih sicer SAB čaka še potrjevanje kandidatne liste.

Bolj pestro je medtem v stranki DeSUS, ki še jo vedno čaka končna odločitev, ali se bo na parlamentarne volitve podala samostojno ali pa bo skupno kandidatno listo oblikovala s katero izmed obstoječih strank. Med drugim bosta o tem ta teden odločala izvršni odbor (IO) in svet stranke, predsednik DeSUS Ljubo Jasnič pa bo člane omenjenih organov stranke seznanil s pismom o nameri o oblikovanju skupne kandidatne liste z LIDE.

Sam pričakuje, da bodo člani obeh organov stranke to namero podprli. V tem primeru bi namreč lahko še v prihodnjem tednu z LIDE stekla usklajevanja o sestavi skupne kandidatne liste, je za STA dejal Jasnič, ki ocenjuje, da bi lahko kandidatno listo popolnili do konca tedna.

Ob tem pa prvak DeSUS na zasedanju IO in sveta stranke sicer pričakuje predvsem vsebinsko razpravo, analizo evidentiranja kandidatov in samih priprav na državnozborske volitve. Po tem bo tudi znano, kakšna je podpora članov stranke in samih volivcev, je prepričan. Na dnevnem redu pa bo tudi finančni načrt volilne kampanje.

S pripravami na kampanjo nadaljujejo tudi ostale stranke, kar nekaj jih čaka še potrjevanje volilnega programa in dokončno potrjevanje kandidatnih list. V SD in Levici pa se ob tem v teh dneh soočajo s pobudo za oceno protiustavnosti njunega delovanja, ki jo je na ustavno sodišče naslovil aktivist Vili Kovačič. Ustavno sodišče bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

V predvolilnem obdobju aktivnosti stopnjuje tudi civilna družba

V pestro predvolilno dogajanje pa se aktivno vključujejo tudi akterji civilne družbe. V ponedeljek bodo tako v pobudi Glas ljudstva, ki združuje več kot 1800 aktivnih posameznikov in več kot 100 organizacij civilne družbe, javno predstavili odzive strank, na zahteve, ki so jih nanje naslovili januarja.

Politične stranke, sodelujoče na prihajajočih državnozborskih volitvah, so namreč pozvali k opredelitvi do 138 zahtev, ki so jih oblikovali. S tem, kot pojasnjujejo, želijo prispevati k temu, da bi bili volivci o političnih opcijah bolje seznanjeni in bi se udeležili prihajajočih volitev.

Stranke so morale svoje odgovore do zahtev posredovati do 9. februarja, to so storile parlamentarne SD, LMŠ, SAB, Levica in DeSUS ter zunajparlamentarna LIDE pod vodstvom aktualnega predsednika DZ Igorja Zorčiča, Vesna, LDS, Piratska stranka in Dobra država, so za STA navedli v pobudi Glas ljudstva. Na poziv se, kljub temu, da so z njimi navezali stik, niso odzvali v nobeni izmed koalicijskih strank.

DELITE
Pomakni se na vrh