Anglija ukinja obvezno cepljenje za negovalno in zdravstveno osebje

zdravstveni delavci

Za zdravstvene in negovalne delavce v Angliji od 15. marca ne bo več zakonsko obvezno cepljenje proti covidu-19. Vlada se pri svoji odločitvi opira na razširjenost manj smrtonosne koronavirusne različice omikron in visoko stopnjo precepljenosti med zdravstvenim osebjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Angliji je obvezno cepljenje proti covidu-19 za osebje v domovih za ostarele začelo veljati novembra lani, s 1. aprilom pa so oblasti nameravale zakon razširiti še na medicinske sestre in zaposlene v državni zdravstveni službi (NHS). V nasprotnem primeru jim je grozila odpoved delovnega razmerja.

Britanski minister za zdravje Sajid Javid je v luči obsežnih sprostitev ukrepov v Angliji nedavno že napovedal ponovno preučitev z zakonom uvedenega obveznega cepljenja. Zdaj pa je vlada potrdila, da bodo s 15. marcem opustili to zakonsko obveznost, kot razlog pa navaja predvsem razširjenost trenutno prevladujoče različice omikron, ki je bistveno manj smrtonosna kot predhodna različica delta.

Minister kljub odločitvi vlade opozarja, da je cepljenje še vedno poklicna odgovornost zdravstvenega in negovalnega osebja ter drugih, ki delajo v zdravstvenem sektorju. Poudaril je tudi, da je na vladino odločitev vplivala visoka stopnja precepljenosti med zdravstvenim osebjem in v državi nasploh. 92 odstotkov zaposlenih v NHS in 95 odstotkov osebja v domovih za ostarele je namreč že prejelo najmanj dva odmerka cepiva proti covidu-19.

Vlada ostaja zavezana k sodelovanju z zdravstvenim sektorjem in sektorjem socialnega varstva, da bi sodelovala s tistimi, ki se za cepljenje še niso odločili, je še dejal minister Javid.

DELITE
Pomakni se na vrh