Ifad svari pred porastom cen hrane

trgovina

Mednarodni sklad za razvoj kmetijstva (Ifad) z zaskrbljenostjo spremlja vojaški konflikt v Ukrajini, ki bi lahko omejil svetovno oskrbo s pšenico, koruzo in sončničnim oljem. Ta bi lahko povzročil skokovit porast cen hrane in lakoto ter ogrozil svetovno varnost preskrbe s hrano. Edina rešitev je takojšnja ustavitev konflikta.

Kot v vsaki krizi so tudi v tem primeru najbolj prizadeti najrevnejši in najranljivejši. V globaliziranem svetu se bodo posledice tega konflikta odrazile na vseh celinah, so včeraj opozorili v Ifadu.

Kot so ponazorili, ima to območje Črnega morja pomembno vlogo v svetovnem prehranskem sistemu. Iz Ukrajine gre 40 odstotkov izvoza pšenice in koruze na Bližnji vzhod in v Afriko, ki se že zdaj spopadata z lakoto in kjer bi lahko nadaljnje pomanjkanje hrane ali zvišanje cen povzročilo socialne nemire.

“Sedaj eden od 10 ljudi na svetu nima dovolj hrane, na milijone pa so v revščino in lakoto pahnili ekstremni vremenski pojavi in posledice pandemije covida-19,” so spomnili in ocenili, da bo nadaljevanje tega spora “katastrofalno za ves svet”, zlasti za tiste, ki se že zdaj soočajo s pomanjkanjem hrane.

V Ifadu so še zapisali, da “s težkim srcem” spremljajo razmere v Ukrajini. “Obžalujemo smrtne žrtve in razseljevanje prebivalstva ter se pridružujemo pozivu generalnega sekretarja ZN, naj se končajo vojaške operacije, vzpostavi mir in zaščitijo človekove pravice,” so poudarili.

DELITE
Pomakni se na vrh