Minister Podgoršek o pomenu čebelarstva

Jože Podgoršek

Kmetijski minister Jože Podgoršek je včeraj ob odprtju čebelarskega sejma ApiSlovenija 2022, ki poteka ob sejmu Agritech v Celju, opozoril na pomen čebelarstva, ki potrebuje posebno pozornost, ker z opraševanjem vzdržuje slovensko kmetijstvo. Poudaril je, da ministrstvo čebelarstvu namenja posebno pozornost, so sporočili z ministrstva.

“Menim, da smo v zadnjem letu naredili zelo veliko za čebelarje, za njihov obstoj in razvoj; nenazadnje ste čebelarji skupaj s kmeti in živilsko predelovalnim sektorjem zelo pomemben del za zagotavljanje prehranske varnosti, razvoj podeželja in skrbi za okolje. Upam, da v teh težkih časih ne bomo iskali ali kovali osebnih, individualnih koristi ter stopili skupaj za našo stabilno prehransko varnost,” je na novinarski konferenci v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije izpostavil Podgoršek.

Spomnil je, da je ministrstvo lani čebelarjem zaradi pozebe dodelilo pomoč za nadomestilo škode v čebelarstvu. Glede na izzive na svetovnem trgu je sektor čebelarstva vključen tudi v aktualne finančne ukrepe, sredstva pa so se povečala tudi v okviru programa ukrepov na področju čebelarstva v letih 2020-2022 za približno 70 odstotkov, kar pomeni tudi povečanje števila ukrepov za podporo sektorju čebelarstva. Tudi predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 vsebuje sektorske intervencije za čebelarstvo, je dejal.

Izpostavil je tudi druga področja, kjer država spodbuja, podpira ali izvaja aktivnosti, in sicer v okviru promocije, izobraževanja in ozaveščanja o čebelah in čebelarstvu. Med drugim je omenil je nagrado Zlata čebela in svetovni dan čebel, do katerega je prišlo na pobudo Slovenije in ga bomo letos obeleževali že petič.

Predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč je medtem izpostavil, da je za čebelarji najslabša letina, zato je pomoč države dobrodošla. Predstavil je lansko delo zveze in načrte za letos, med katerimi je posebej izpostavil dan sajenja medovitih rastlin, ki bo 26. marca. Pozval je k podpori akcije.

“Čebelarska zveza Slovenije je uspela pridobiti donatorska sredstva in podporo kmetijskega in okoljskega ministrstva iz podnebnega sklada, kar bo omogočilo, da letos posadimo 50.000 medovitih rastlin. Cilj je, da bi letno posadili 200.000 sadik. V desetih letih bi tako posadili dva milijona medovitih rastlin,” je dejal Noč.

Veseli ga, da bodo ob podražitvah energentov do pomoči upravičeni vsi čebelarji. “Dobra posledica tega ukrepa pa je tudi, da bo do izplačil prišlo avtomatsko, saj obstajajo javne evidence, brez vlaganja vlog. To je pomemben korak k debirokratizaciji in je dobra praksa tudi za bodoče, tudi na drugih področjih,” je ocenil.

Noč je poudaril, da je v luči mednarodnega dogajanja z vojno v Ukrajini čebelarski sektor trenutno najbolj ranljiv preko cen sladkorja, ki se ga uporablja za zimsko krmo čebel. V zadnjem času so se namreč cene sladkorja dvignile že za 40 odstotkov, je opozoril.

DELITE
Pomakni se na vrh