Strokovnjaki s področja šolstva v pripravo smernic razvoja izobraževanja

šola

Več strokovnjakov s področja šolstva je oblikovalo Partnerstvo za kakovostno vzgojo in izobraževanje v RS z namenom pripraviti predlog smernic, kam naj gre šolstvo v prihodnjih desetletjih. Po besedah Gregorja Pečana bodo predlog dokumenta pripravili do marca prihodnje letos, nato pa upajo, da ga bo politika upoštevala.

Strokovnjaki s področja izobraževanja po besedah predsednika Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Pečana ugotavljajo, da v Sloveniji že dlje časa ni jasne vizije, kam naj gre slovensko šolstvo v prihodnje. Dosedanje vlade so se namreč bolj ali manj ukvarjale z nameščanjem “pravih” ljudi, medtem ko so na vizijo razvoja šolstva pozabile, pravi.

V partnerstvu, ki je nastalo pred mesecem dni, so po besedah Pečana združeni strokovnjaki s področja šolstva po vsej vertikali, od predšolske vzgoje do fakultet. “Prisotni so ravnatelji, učitelji profesorji in drugi, ki čutimo, da so spremembe potrebne in nas skrbi odsotnost strateških usmeritev na področju izobraževanja v naslednjih desetletjih,” je za STA povedan Pečan. Dodal je, da gre izključno za strokovnjake, ki imajo znanje in ugled, in ne za politiko.

V okviru partnerstva nameravajo po besedah Pečana nekje do marca prihodnje leto izdelali predlog smernic razvoja šolstva v Sloveniji za naslednja desetletja in ga poslali takratnemu ministru. “Nato pa je od politike odvisno, kaj bo s predlogom naredila. Potem bomo videli, ali so pripravljeni na kakšen dialog in sprejemanje pobud ali pa bo šlo znova za to, da se bo poslušalo in upoštevalo samo naše, vsi ostali pa bodo prezrti ali celo odstranjeni,” je še dejal.

Opozarja še, da je prenova šolskega sistema nujna, saj so šle stvari v šolstvu v svetu v zadnjih letih zelo naprej.

DELITE
Pomakni se na vrh