Kustečeva: Ukrajinskim otrokom je treba olajšati vstop v izobraževalne procese

Simona Kustec

Ministri EU za izobraževanje, med njimi slovenska ministrica Simona Kustec, so včeraj na neformalnem zasedanju poudarili, da je treba ukrajinskim otrokom olajšati vstop v izobraževalne procese in poskrbeti za njihovo čim lažjo integracijo, so sporočili iz ministrstva za izobraževanje.

Ministre je prek videopovezave nagovoril ukrajinski minister Sergij Škarlet in se zahvalil za dosedanjo podporo ter nudenje različne oblike pomoči Ukrajincem. Prav tako je ministre prosil, da otrokom, ki so postali begunci, omogočijo izobraževanje ter psihološko pomoč.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marije Gabriel je poudarila pomen skupnega odziva EU in pozvala države članice k hitremu odzivanju.

Da je skupen odziv ključen, je izpostavila tudi ministrica Kustec, ki je poudarila, da Slovenija ukrajinskim otrokom ponuja podporo tako v obliki pomoči beguncem kot tudi v odločnem odzivu, ko gre za področja izobraževanja, raziskav in športa. “Solidarnost z Ukrajino, ukrajinskimi učenci in učenkami je ključnega pomena in mora predstavljati srž usklajenega evropskega odziva,” je poudarila.

“V odzivu na ukrajinske potrebe je nujno izkoristiti obstoječa EU orodja, kot je School Education Gateway ali pa načrtovana platforma evropskega izobraževalnega prostora, ki bi pomagala usklajevati potrebe po izobraževalnih virih med državami članicami in Ukrajino,” je v nagovoru povedala ministrica, so še sporočili.

DELITE
Pomakni se na vrh