Kako s pomočjo čebule in česna zmanjšati tveganje za nastanek raka dojk

Sofrito, začimba iz čebule in česna, je osnovna sestavina v kuhinjah na Portoriku. Uporablja se kot omaka, salsa, kot osnova za paelo ali kot začimba za druge jedi.

Nedavne raziskave kažejo, da je morda prav ta tradicionalna portoriška začimba povezana z znatno manjšim tveganjem za nastanek raka dojke. Znanstveniki z državne univerze v New Yorku v Buffalu in univerze v Portoriku so namreč ugotovili, da je obolevanje za rakom dojke na Portoriku kar za 67% manjše kot drugod. Študija, objavljena v reviji “Nutrition and Cancer” ugotavlja, da je kombinacija antikancerogenih spojin v čebuli in česnu, kot so kvercetin, saponini, alicin, žveplove spojine, karotenoidi in tokoferoli učinkovita proti raku dojke. Portoriko je bil izbran za študijo, ker ima najnižjo stopnjo raka dojke na svetu.  

Številne študije čebule, česna in drugih živil, ki spadajo v rod Allium, potrjujejo njihovo protitumorsko delovanje tudi pri raku pljuč, želodca in prostate.  

Leta 2017 so kitajski znanstveniki preučili obstoječe raziskave o vlogi česna, čebule in drugih rastlin iz rodu Allium pri zaščiti pred rakom ter drugimi kroničnimi boleznimi, in ugotovili, da njihove sestavine znatno delujejo na zmanjšanje tveganja kroničnih bolezni; zavirajo vnetja povezana s kroničnimi boleznimi; zavirajo rast rakavih celic in preprečujejo nastajanje tumorjev.

Ime „sofrito“ so na otok prinesli španski kolonizatorji. Uporablja se po celotnem področju Karibov, čeprav ga Portoričani štejejo za svojega in velja za sestavni del portoriške kuhinje. Različic sofrita je dejansko veliko, z vami pa bom delila recept za originalno portoriško različico.

Potrebujete:

3-5 paprik raznih barv

1 česen

3 čebule

5 listov kaoriandra

šop peteršilja

1 dcl olivnega olja

chilli (po želji)

sol in poper po okusu

Uporaba:

Na drobno sesekljano zelenjavo popražite na rahlem ognju in jo uporabljate kot dodatek jedem ali kot prilogo.


Maria Ana Kolman, raziskovalka, fitoterapevtka in pisateljica. O sebi pravi, da ni niti zdravilka niti šamanka, pa vendar s svojim znanjem iz medicine, šamanizma, vrste zdravilnih tehnik in fitomedicine pomaga mnogim. Ustvarja rubriko Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.

DELITE
Pomakni se na vrh