• Na severu Kosova spet napeto

  Več sto Srbov se je danes zbralo pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku na severu Kosova. Zahtevali so umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov, etničnih Albancev. Zaradi napetosti je Nato povečal navzočnost pripadnikov misije Kfor na območju. V Zvečanu je policija proti protestnikom uporabila solzivec.

 • Poljska zaradi podpiranja oblasti v Minsku uvedla sankcije proti 365 Belorusom

  Poljska je danes uvedla sankcije proti 365 Belorusom, med katerimi je več kot 150 beloruskih poslancev. Kot razlog je navedla “podpiranje represivne politike oblasti v Minsku”. Obenem je poteza odziv na primer poljsko-beloruskega novinarja Andrzeja Poczobuta, ki so ga zaradi do oblasti kritičnega poročanja v Belorusiji obsodili na osem let zapora.

 • Najmanj delovno aktivni mladi v Romuniji, Slovenci med bolj aktivnimi

  Delež mladih v EU, starih med 15 in 29 let, ki leta 2022 niso bili niti zaposleni niti vključeni v izobraževanje in usposabljanje za delo, se je gibal od 4,2 odstotka na Nizozemskem do 19,8 odstotka v Romuniji. Slovenija se uvršča med države z najnižjimi stopnjami neaktivnosti v tem delu prebivalstva, kažejo podatki Eurostata.

 • Danska bo v sklad za pomoč Ukrajini dodala več kot dve milijardi evrov

  Danska vlada je danes sporočila, da bo v državni sklad za pomoč Ukrajini, ki je bil ustanovljen marca, namenila dodatna sredstva – nekaj več kot 2,4 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tako se bo skupna višina sredstev v skladu povečala s prvotne milijarde na približno 3,4 milijarde evrov.

 • Osumljenca za bombne grožnje na Reki skušala izsiliti več milijonov evrov

  Moška, osumljena, da sta na območju Reke podtaknila več eksplozivnih naprav, sta od trgovskih centrov in hotelov z bombnimi grožnjami skušala izsiliti več milijonov evrov, je danes na novinarski konferenci na Reki sporočila policija. Povedali so še, da ju sumijo tudi nedovoljenega posedovanja in proizvodnje orožja.

 • Nove parlamentarne volitve v Grčiji bodo 25. junija

  V skladu z danes objavljenim predsedniškim odlokom bodo nove parlamentarne volitve v Grčiji potekale 25. junija. Na volitvah pred dobrim tednom dni je sicer prepričljivo zmagala Konservativna stranka Nova demokracija a brez večine za samostojno oblikovanje vlade. Te niso imele niti druge stranke, zato bodo šli Grki vnovič na volišča.

 • Američani se danes spominjajo padlih vojakov

  Američani danes praznujejo spominski dan, ko počastijo spomin na padle vojake v vseh vojnah. Praznik, ki ga obeležujejo zadnji ponedeljek v maju, v ZDA velja tudi za neuraden začetek poletne kopalne sezone, saj se tradicionalno odpirajo kopališča in plaže.

 • Na premieri filma Kena Loacha v Cannesu tudi politična sporočila udeleženk

  Na nedavno končanem filmskem festivalu v francoskem Cannesu je iranska manekenka Malaga Džaberi opozorila na usmrtitve v Iranu, ukrajinska manekenka Alina Bajkova pa na vojno v Ukrajini. Obe sta se udeležili premiere drame The Old Oak (Stari hrast) v režiji Kena Loacha, ki se je s tem filmom potegoval za svojo tretjo zlato palmo.

 • Japonski premier Kishida odstavil sina s položaja sekretarja

  Japonski premier Fumio Kishida je danes sporočil, da bo svojega sina zaradi neprimernega vedenja v uradni rezidenci odstavil s položaja osebnega sekretarja. Pred tem so japonski mediji minuli teden poročali, da je 32-letni Shotaro Kishida lani na zabavo v premierjevo uradno rezidenco povabil sorodnike, ki so tam posneli več neprimernih fotografij.

 • Lavrov vnovič opozoril na nevarnost propada črnomorske žitne pobude

  Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes v kenijski prestolnici Nairobi Zahod opozoril, da je sporazum o izvozu žita čez Črno morje v nevarnosti, da propade, če Združeni narodi ne bodo izpolnili dela dogovora, ki predvideva odpravo ovir za izvoz ruskega žita in gnojil. Po besedah Lavrova se namreč sporazum “sploh ne izpolnjuje”.

Pomakni se na vrh