Petdeseti mednarodni karate turnir Trbovlje, reportaža

Pred vami je zanimiva reportaža o že 50. mednarodnem karate turnirju, ki ga organizira Karate klub Trbovlje, ki je lani praznoval Abrahama. V čast petdesetletnici kluba si lahko v reportaži ogledate tudi nekaj utrinkov zanimive razstave v Zasavskem muzeju Trbovlje z zgovornim naslovom Ambasadorji slovenskega karateja. Da to še kako drži, so nam ob našem ogledu razstave povedali kustos muzeja Gregor Jerman ter trije pomembni funkcionarji v karateju: predsednik hrvaške karate zveze Davor Cipek, predsednik srbske karate zveze Slavoljub Piper in predsednik slovenske karate zveze Borut Strojin. Vsi, ki opravljajo tudi ugledne mednarodne funkcije, so izrekli kar nekaj pohvalnih besed na račun delovanja kluba v več kot petdesetih letih, pohvalili vsakokratno odlično organizacijo mednarodnega turnirja, o predsedniku kluba Bogdanu Simerlu pa je Piper dejal naslednje: “Zanj velja, da je že pred desetletjem življenje poklonil klubu in karateju.“ Medtem, ko je nekaj lepih misli o klubu strnil tudi gost iz hrvaške, Davor Cipek: “Vsem v klubu iskreno čestitam, da so uspeli vseh 50 let uspešno delovati, da so športni kolektiv, ki je primer ali vzor vsem, kako naj nek športni kolektiv deluje. Niso pomembni le športni rezultati, ampak to, da vsa ta leta uspešno delajo z mladimi in jim kažejo lepšo pot v življenju.

“Začetek trboveljskega karateja sega v leto 1971, ko so mladi študenti začeli s prvimi treningi v zdaj že porušeni telovadnici Nogometnega kluba Svoboda. V več kot pol stoletja se je kljub dokazoval in dokazal, da sodi med najboljše klube pri nas tako v tekmovalnem kot v organizacijskem smislu. To so dokazali tudi pri izvedbi petdesetega mednarodnega karate turnirja, ki je potekal v dvorani Polaj Trbovlje. Po slavnostnem odprtju turnirja, kjer so podelili tudi sedem plaket za dolgoletno sodelovanje, smo pred kamero povabili odhajajočo županjo Trbovelj Jasno Gabrič, ki je povedala marsikaj zanimivega.

Pred kamero smo povabili še vodjo tekmovanja Jerneja Simerla, Roka Lopana in glavnega trenerja v klubu Miho Kovačiča, ki so vsi tudi nekdanji uspešni tekmovalci v tem športu. Pred leti sta bila uspešna športnika v tem športu tudi Aljaž Vesenjak in Nik Žlak, ki sta zdaj oba poklicno zavezana poslanstvu medicine. Veseli nas, da so tudi mnogi drugi karateisti ravno tako kot omenjena uspeli dokončati šolanje. Pred našo kamero smo povabili tudi zdaj njihovo najbolj prepoznavno karateistko Urško Haberl, ki je bila v pričakovanju borb, Armana Hozanovića in Uroša Markuljevića. Zadnji pa je besedo dobil predsednik kluba Bogdan Simerl, ki je bil med aktivnejšimi pri postavitvi razstave, piše pa tudi knjigo o zgodovini karateja v Trbovljah.

“Vse kar delaš z ljubeznijo, ni težko,” so njegove besede, ki povedo vse o tem, kako na svoje delo v karateju gleda Bogdan Simerl. Več pa si lahko ogledate v reportaži.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh