SLEDI KORAKOV: Festival uporniških pesmi in Jamatlon

Marko Planinc je prepoznavno novinarsko ime, ki je dolga leta sodeloval z različnimi mediji, od Dela, Radia Kum, do javne RTV, zadnja leta pa izdaja časopis Savus, ki ga prejemajo v Zasavju z okolico. Tako kot mnogi drugi ima tudi sam knapovske (rudarske) korenine, zato je v oddaji spregovoril tudi o nekaterih svojih prednikih. Tudi sam je nekaj časa delal v rudniku, potemtakem ne čudi, da se že vrsto let z nekaterimi projekti trudi ohranjati spomin na to rudarsko tradicijo.

Že leta 2014, ko je bila v Zasavju zadnja rudarska stavka, je ob pomoči Staneta Rožanca, rudarjev in prostovoljcev organiziral prvi Jamatlon, ki je svojevrstni dogodek, ki so se ga v teh letih udeležili tudi mnogi iz tujine. Nenazadnje je sprehod ali tek, pa premagovanje ovir po rudniških rovih, kjer so nekoč rudarji kopali premog nepozabno doživetje. Letos pa gre Marko Planinc še naprej. V spomin na zasavske uporniške čase bo med 20. in 23. oktobrom organiziral Festival uporniške pesmi. A ne kje na prostem ali v kakšnem kulturnem centru, ampak štirideset metrov pod površjem. Pod zemljo bodo prepevali Zlatko, Z’borke, Orlek in Kombinatke.

Vsi v spomin na že omenjeno stavko rudarjev, pa na tisto prvo iz leta 1876, ko so stavkale ženske, ki so delale na dnevnem kopu, pa v spomin na tridnevno gladovno rudarsko stavko iz leta 1934 in na sploh prvo stavko knapov v času socializma, ki se je zgodila leta 1958. Uporništvo pa so v teh krajih izkazovali tudi slovenska mati Ana Dimnik, Eko krog in še nekateri. Naš sogovornik pa je predstavil tudi svoj pogled na ohranjanje rudarske dediščin. Predvsem na nekatere zamujene priložnosti. Več o festivalu, Jamatlonu in še drugih projektov Zavoda Savus pa si lahko ogledate v oddaji, kjer bomo objavili tudi kratek video spot z letošnjega Jamatlona. Že od 12 minute naprej pa si boste lahko ogledali tudi nekaj posnetkov rudniških rovov.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh