Domovina 28: Zakaj v resnici praznujemo novo leto?

Domovina 28

Anno Domini, leto Gospodovo

Anno Domini 2021, v lepi slovenščini leto Gospodovo 2021, je prineslo nadvse čudne čase. Kdo bi si mislil, da bomo dočakali tako silno ihto izganjanja Boga. Že početje levičarskih skrajnežev, ki namesto štetja let Gospodovih uvajajo brezpomensko frazo “po našem štetju” in tako oživljajo sovjetske koledarske ideje izpred celega stoletja, je dovolj dober dokaz – dokaz, da so protikrščanske ideje, ki skušajo ukiniti družino, spol, Božič in še marsikaj – v svojem bistvu totalitarna ideologija.

A resnica je k sreči na drugi strani, novo leto pa v resnici – krščanski praznik, kot razlagamo v vroči temi tokratne praznične številke tednika Domovina. Ne le to, pišemo tudi, kako so ga praznovali včasih in na kakšne vse načine ga lahko letos preživite vi; posvetimo se vsem dogodkom, ki se jih kristjani spominjamo od praznika svetih nedolžnih otrok do svetih treh kraljev, in razkrivamo, kaj ob potapljanju v van Goghovo Zvezdno noč prihaja na misel Gregorju Čušinu …

Leto Gospodovo 2021 pa ni prineslo le sprememb v družbi, ampak tudi v Cerkvi: reformni veter iz Vatikana je dosegel Vzhodne Alpe. Papeža, ki je zanj zaslužen, osebno pozna tudi Janez Cerar, slovenski duhovnik, ki je zaradi opozarjanja na spolne prestopke znotraj Cerkve na Slovenskem – čeprav nas vse bolj pesti pomanjkanje duhovnikov – ostal brez službe in šele letos, ko je nastopil novi celjski škof, dobil svoj prostor. Z njim v najnovejši Domovini objavljamo veliki intervju, v katerem med drugim pove, kaj ga je na štiri oči vprašal papež.

V besedah in karikaturi se posvetimo tudi – milo rečeno – nenavadnemu dogajanju v zgodbi o diplomi vrhovnega sodnika, pišemo, za pogovor o katerih rečeh je primeren božični čas in zakaj je Božič tudi praznik telesa ter – nazadnje – razkrivamo, zakaj opozicija po novem grozi z interpelacijo celo parlamentarnim kuharjem.

Vse to in še veliko drugih ekskluzivnih vsebin najdete v novi številki tednika Domovina, ki izide v četrtek, 30. decembra, na 68 barvnih straneh in bo na voljo v vseh prodajalnah časopisov. Opozarjamo sicer, da je Domovina v prenekateri prodajalni varno »skrita« na nevidnih mestih.

Naročila pa tudi na spletu: www.iskreni.net/trgovina/naroci-se

Samo še nekaj dni po stari ceni, kjer je celoletna naročnina samo 99 evrov, v prosti prodaji pa je cena ene številke 2,9 evra.

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada stalno raste.

DELITE
Pomakni se na vrh