Pod taktirko oskarjevca Nicole Piovanija

Na 69. Ljubljana Festivalu smo prisluhnili filmski glasbi na koncertnem večeru pod taktirko oskarjevca Nicole Piovanija. Skladatelj se je 7. julija na Kongresnem trgu predstavil z glasbo iz nekaterih njegovih najbolj znanih filmov in s skladbo, s katero smo se skupaj poklonili 700. obletnici smrti enega največjih pesnikov, Danteja Alighierija, avtorja epske pesnitve Božanska komedija.

Na festivalskem odru smo na koncertnem večeru Dantejevih 700 in filmska glasba Nicole Piovanija prisluhnili baladi, ki je nastala po navdihu Dantejeve zbirke Novo življenje (La vita nuova), ki opisuje pesnikovo ljubezen do njegove muze Beatrice. Balada poskuša v okvirih glasbene partiture ujeti žarek svetlobe, ki jo človek tretjega tisočletja lahko občuti med prebiranjem Dantejevih vrstic. Za dodatno koncertno doživetje so poskrbeli odlomki glasbe iz zadnjih treh Fellinijevih filmov, filmov bratov Taviani ter čudovita glasba iz filma Življenje je lepo.

Pod Piovanijevo taktirko je nastopil na novo ustanovljeni Simfonični orkester Furlanije – Julijske krajine, ki deluje pod okriljem italijanske dežele Furlanije – Julijske krajine z namenom ohranjanja glasbene dediščine tega območja. Kot solistka je zapela sopranistka Annamaria Dell’Oste, ki redno gostuje na svetovnih opernih odrih in sodeluje s priznanimi dirigenti, kot so Roberto Abbado, Zubin Mehta, Riccardo Muti.

Piovani je v svoji karieri ustvaril več kot 180 filmov, sodeloval pa je s številnimi priznanimi režiserji, med katerimi sta tudi Federico Fellini, eden največjih filmskih ustvarjalcev, in igralec Roberto Benigni. S Fellinijem je sodeloval pri njegovih zadnjih treh filmih Ginger in Fred (1986), Intervju (1987) in Glas lune (1990) z Benignijem pa prvič ustvarjal že leta 1995, ko je napisal tri skladbe za igralčevo gledališko turnejo. Dve leti kasneje sta ponovno združila sile na filmski klasiki Življenje je lepo (La Vita é Bella), tragični komediji o italijanskem judovskem očetu, ki s svojo bujno domišljijo skuša ohraniti sinovo nedolžnost med zaprtjem v nacističnem koncentracijskem taborišču. Film je prejemnik številnih prestižnih mednarodnih filmskih nagrad, med drugim je osvojil oskarja za najboljši tujejezični film, Benigni je prejel oskarja za najboljšega igralca, Piovani pa za najboljšo glasbo. Skladatelj je tudi prejemnik številnih drugih priznanj, med drugim je leta 2008 za svoje umetniške zasluge prejel francoski viteški red za umetnost in leposlovje.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

DELITE
Pomakni se na vrh