SLEDI KORAKOV: Simon Tanšek, večkrat nagrajeni filmski ustvarjalec

Simon Tanšek živi v Hrastniku, kjer je bila posneta tudi oddaja. Snemali smo namreč v hrastniškem muzeju v stari šolski učilnici. Z učilnicami, bolj predavalnicami pa je povezan tudi naš gost, ki ni le eden naših najboljših filmskih ustvarjalcev, ampak tudi predavatelj na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer mlajšim generacijam predaja svoje znanje. V prvi vrsti pa je povezan s fotografijo.

Ljubezen do nje mu je že v zgodnji mladosti vnel njegov stari oče, znani hrastniški fotograf. Prek osnovnošolskih fotografskih krožkov, dedkovega prenašanja znanja, praktičnega dela in kasnejšega študija v Pragi je kmalu postal nepogrešljiv pri ustvarjanju slovenskih in tudi nekaterih tujih filmov. Največkrat je bil pri filmih direktor fotografije. Kakšno je to delo, si lahko ogledate v oddaji, kjer boste slišali tudi marsikaj zanimivega s snemanje filma Matevža Luzarja Orkester. “Ker imajo člani Pihalnega orkestra Svea Zagorje svoje službe, smo snemali med vikendi, potem je prišla še korona, zapovedana je bila prepoved združevanja in na koncu še težave z denarjem.” Obljubljenim in dogovorjenim, ki pa je imel dolgo pot, da je na koncu vendarle prišel na pravo mesto in so lahko film, ki ga sedaj predstavljajo na festivalih, dokončali. Tanšek se je podpisal in dal svoj pečat tudi pri filmih Gremo mi po svoje, V leru, Srečen za umret, film 9:06, Ruševine … Nagrade Kodak in Vesna za fotografijo so se vrstile in bo še zagotovo katera prišla.

V oddaji sva se dotaknila tudi nekaterih igralskih legend, s katerimi je sodeloval in spregovorila o njegovih novih projektih. Par besed je namenil tudi Foto klubu Hrastnik, katerega član je in ki bo drugo leto praznoval visok jubilej.

Ob koncu pa je beseda tekla še o festivalu delavskega filma Kumerat, ki bo letos v Hrastniku izpeljan drugič. Festivalske filme si bomo lahko ogledali na prehodu iz junija v julij na treh različnih lokacijah. Tudi v ohranjenem rudniškem rovu. Več pa v oddaji.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh