V ZAKULISJU: Evropska poslanka Ljudmila Novak

V tokratni oddaji smo pogledali v zakulisje življenja evropske poslanke Ljudmile Novak iz vrst Evropske ljudske stranke. V prvem delu oddaje je beseda tekla o pandemiji, ki je dodobra spremenila tudi delo evropskih poslancev. Sprva so veliko delali na daljavo. “Zdaj nas je že več poslancev prisotnih v evropskem parlamentu, kajti večina nas je cepljenih, redno pregledujejo tudi naša PCT potrdila, tako da poskušamo zdaj čim bolj normalno delovati,” pove in doda, da je tudi sama prebolela kovid, kljub temu, da je bila dvakrat cepljena, a na srečo brez večjih težav. “Seveda pa bom šla še po poživitveni odmerek cepiva.” Spregovorila je tudi o razlogih, zakaj pri nas nismo dosegli višji odstotek precepljenosti. Razloge vidi v nezaupanju do politike, ki je cepljenje spolitiziralo, do nezaupanja prebivalstva v znanost. Razlog nizke precepljenosti vidi tudi v tem, da imajo mnogi svoja prepričanja, češ, da se lahko tudi brez cepiva obvarujejo pred okužbo, veliko pa je po njenem tudi negativnega populizma. In dodaja: “Če bo nekoč prepovedano nekam vstopiti, ker nisi cepljen, nekatere države že tako ravnajo, se bo moral vsak zavedati, da sam nosi posledice. Sama sicer nisem za takšne drastične ukrepe… Hvala bogu, da cepiva sploh imamo.”

Sledil je pogovor o tem, kako pomembno je, da je Slovenija del Evropske unije. “Dokler je neka država članica EU, ima garancijo za to, da morajo posamezne članice delovati v skladu z zakonodajo, da vladavina prava velja.” Žal ji je teženj nekaterih populistov iz posameznih držav članic EU, ki bi radi to skupnost razbili. To opaža tudi pri nas, kjer so še včerajšnji veliki zagovorniki EU danes obrnili ploščo. Pri evropskih temah se je dotaknila tudi svojega poslanskega obiska v Izraelu, skupne evropske kmetijske politike in še nekaterih drugih tem.

Ker ima precej izkušenj z delovanjem v evropskem parlamentu, je spregovorila tudi o tem, kako je naša država ves čas od osamosvojitve pridobivala na ugledu. “V zadnjem letu ali dveh pa so bili žal nekateri spodrsljaji na vrhu in tudi zaradi tega je Slovenija pogosto prišla v evropske medije kot sicer, kar pa nam zagotovo ni koristilo.” Omenila je, da so se pojavila vprašanja, kaj se dogajajo s Slovenijo, ali smo še demokratična, ali spoštujemo zakonodajo. Navkljub nekaterim spodrsljajem meni, da smo dobro opravili predsedovanje svetu EU. Naštela je nekaj uspelih projektov. V nadaljevanju se je dotaknila tudi ravnanja predsednika vlade Janeza Janše, ki je bil tudi v zadnji Demokraciji, ki so ga brezplačno prejela naša gospodinjstva, do Ljudmile Novak zelo kritičen, navkljub temu, da je njena NSI del njegove vladen ekipe. “Tudi nekateri njegovi zapisi na twitterju niso bili primerni. Za navadnega državljana, kaj šele za predsednika vlade. To je sprožilo različne komentarje, pomisleke in prepire. Tudi zapleti okrog STA in dveh delegiranih tožilcev so bili škodljivi za ugled naše države v Evropi.” Postavila je vprašanje, ali bi bila omenjena zapleta, ki jih je po njenem zakuhal predsednik vlade, odpravljena, če ne bi prišlo do pritiskov s strani EU. Omenila je tudi nekaj dobrih potez vlade. Dotaknila se je tudi delovanja NSI v vladi, odgovorila na vprašanje, kakšno ravnanje pričakuje od svoje stranke, ko bo šlo za glasovanje o ministru Andreju Vizjaku. “Jaz vem, kaj bi naredila.” Sama meni, da bi moral zaradi vseh izrečenih besed iz prisluhov minister sam odstopiti ali pa bi ga moral k temu pozvati predsednik vlade.

Dotaknila se je tudi parlamentarnih volitev, rojevanju novih strank, kaj pomeni projekt Povežimo Slovenijo, kamor vabijo tudi njeno stranko, ki pa bo šla po njenem zagotovo na volitve samostojno. Sama na parlamentarnih volitvah ne bo kandirala, ni se pa še odločila, ali bo kandidirala za predsednico države, k čemur jo mnogi nagovarjajo. “Puščam vrata priprta, ” je odgovorila na naše vprašanje, ali bo kandidirala za predsednico države. Ob koncu oddaje je povedala, kako doživlja Slovenijo ob 30-letnici samostojnosti, spregovorila par besed o Miklavževanju v času svojega otroštva in tudi o praznovanju božiča, o čemer ni skrivala lepih besed. Vsem pa je namenila tudi nekaj prazničnih misli. Več pa si lahko ogledate v oddaji.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh