beli_obroc

DAMIR KOVAČIČ: »Skušam se izogniti besedam korona, pandemija, nasilje, zloraba, pa nikakor ne gre«

Pevec Damir Kovačić je eden tistih, ki se ni predal malodušju v času teh posebnih ukrepov, kjer se je navidezno življenje ustavilo za vse, predvsem pa za glasbeno industrijo. Lansko poletje je skupaj z nekdanjo pevko skupine Navihanke Lauro Menard v spodbudo ustvaril poskočno in pozitivno skladbo Življenje je lepo. Delovna vnema ga je držala še naprej, saj že nadaljuje z novim projektom, ki ga je soustvaril skupaj z glasbenim kolegom Zvonetom Hranjcem in nevladno organizacijo Beli obroč.

Tako sta se pevcu v srce zasidrali posebna misel in ideja, ko je ustvarjal novo pesem Nisi sama. Lahkotna, pomirjujoča pesem, ki daje upanje in iskreno sporočilo nam vsem kot družbi, je nastala pod vtisom dejstev, ki so žal postali del našega vsakdana. Zadnje čase nas pretresajo žalostne zgodbe vseh vpletenih, ki kakor koli trpijo. Naslov pesmi bi bil lahko tudi Nisi sam, kajti nikakor ne smemo prezreti tudi moških, ki trpijo.

V sodelovanje s produkcijsko hišo iz Zagreba MaBoo, ki je ustvarila kratek film z naslovom Behind closed doors, je Damir posnel tudi videospot. V njem nastopajo ustvarjalci kratkega filma, Marina Parlov Buljubašić, Ivan Buljubašić in Noa Parlov Buljubašić. Svojega navdušenja nad sodelovanjem pa ni skrivala niti sama ustanoviteljica društva, gospa Vlasta Nussdorfer, ki je tudi sama nastopila v omenjenem videu.

V Belem obroču Slovenije smo veseli vsakogar, ki se odloči sodelovati z nami in svetlim ciljem pomagati žrtvam nasilja. Damirjeva pesem Nisi sama je velika spodbuda tistim, ki se znajdejo v pasteh nasilnih odnosov in prav zaradi osamljenosti predolgo molčijo, nasilniki pa  dominirajo in si jih v celoti podrejajo. Prisluhniti in pomagati je zato naše uspešno geslo. Hvala Damirju, saj ima njegova pesem močno sporočilno noto in odpira vrata domov, kjer stene skrivajo marsikaj usodnega. Torej: ne molčite, spregovorite in poiščite pomoč.Vlasta Nussdorfer

Damir o projektu:

»Nikoli si nisem misli, da bom za ‘navdih’ jemal tako kruto temo, kot je nasilje. Toda pri tem res ne moremo in ne smemo gledati stran. Do vsakršnega nasilja imam res ničelno toleranco. Še posebno če gre za najranljivejše skupine, kot so otroci, starejši, ženske, osebe s posebnimi potrebami, pa tudi moške. Družinsko nasilje ni več in nikakor ne sme biti samo stvar družine, to je stvar nas vseh, kot družbe. Pesem posvečam vsem in želim spodbuditi družbo, da ne obrača glave stran, temveč vsakršno zlorabo tudi prijavi. O tem moramo govoriti na glas. To ne sme biti tabu. Za zaupanje se zahvaljujem Belemu obroču in seveda ekipi MaBoo.«

Društvo Beli obroč

Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj deluje od 5. decembra 2003. Kot nepolitično in nepridobitno društvo, oblikovano po avstrijskem modelu, ga je ustanovilo Društvo državnih tožilcev s takratno predsednico društva Vlasto Nussdorfer na čelu, njegov namen pa je bil izboljšati položaj žrtev kaznivih dejanj v slovenskem prostoru.

Tudi letos bo potekal Festival Lupa 2021, na katerem se predstavljajo nevladne organizacije, ki bodo svoje stojnice postavili 15. septembra ob Ljubljanici na Bregu. Tam bodo svoje projekte predstavili tudi člani društva Beli obroč, družbo pa jim bo delal tudi pevec Damir Kovačić.

Pomoč in poslanstvo:

Osnovno poslanstvo društva ostajata celovita skrb za žrtve nasilja in obveščanje javnosti o celotnem spektru pomoči:

  • učinkovita brezplačna pravna, psihosocialna in materialna pomoč žrtvam
    kaznivih dejanj;
  • poštena in pravična povrnitev škode;
  • aktivna udeležba v kazenskih postopkih in pred drugimi institucijami;
  • izmenjava izkušenj in informacij med članicami foruma za zagotavljanje čim
    boljše prakse in znanja;
  • informiranje in ozaveščanje o nasilju in vplivu nasilja na duševno zdravje v
    obliki predavanj;
  • terensko delo (pomoč prostovoljcev pri opravilih, zagotavljanje podpore
    uporabnikom, spremstvo).
DELITE
Pomakni se na vrh