direct light GO

9 prehranskih dopolnil, ki jih potrebujete, če imate suho kožo

Vedno si prizadevamo imeti navlaženo in zdravo kožo. Moteče in celo naravnost neprijetno postane, če ni. Seveda je dodajanje obogatenih in vlažilnih krem lahko koristno, vendar se nega kože vsakič znova začne od znotraj. Vsekakor drži, da naša koža odraža naše splošno zdravje, vitalnost in tudi prehransko stanje; koža nas ovije v dobro ali slabo.

Koža je naš največji organ in, če želite imeti resnično zdravo kožo, morate imeti zdravo telo. Z ustrezno vrsto dodatkov lahko raven vlage izdatno okrepimo tudi od znotraj.

HIALURONSKA KISLINA

Hialuronsko kislino naravno proizvaja naše telo, najpogosteje pa jo najdemo v koži, očeh in vezivnem tkivu. Hialuronska kislina deluje tako, da vpije vodo in da ohrani vlažnost naših telesnih tkiv. Raven hialuronske kisline v telesu se običajno zmanjšuje s starostjo, zato so lahko dodatki izrednega pomena.

KOLAGEN

Kolagen je glavna strukturna sestavina kože, ki pa s starostjo in izpostavljenostjo okolju, denimo UV-svetlobi, postane šibek in tog. Dodatek kolagena lahko pomaga, vendar le, če izberete pravo vrsto. Ker gre za veliko molekulo, dodajanje kolagena navadno ni učinkovito, ker kolagen razgradi vaš gastrointestinalni trakt. Vendar najnovejša generacija dodatkov kolagena dejansko vsebuje hidroliziran kolagen ali predrazgrajene fragmente kolagena, imenovane tudi kolageni peptidi, ki se lepo absorbirajo in krožijo v koži.

VITAMIN E

Vitamin E je skupina v maščobah topnih spojin, ki delujejo na obnovo poškodovanih celic, vključno s kožnimi celicami. Pomanjkanje vitamina E je povezano s suhostjo kože. Tako kot hialuronska kislina tudi vitamin E zadržuje vlago in deluje kot antioksidant, ki odstranjuje proste radikale, ki lahko poškodujejo celične membrane. Vitamin E ima tudi antioksidativne in protivnetne lastnosti ter lahko pomirja rdečico in draženje kože.

VITAMIN C

Ta vitamin po navadi oglašujejo zaradi njegovih učinkov na krepitev imunosti, lahko pa pomaga tudi v boju proti suhosti kože. Raziskave so namreč pokazale, da lahko vitamin C poveča proizvodnjo naravnih maščob v koži in okrepi celice v zunanjem sloju kože, imenovanem stratum corneum. Zdravje in zgradba rožene plasti sta ključnega pomena za obrambo pred pretirano suhostjo kože.

RIBJE OLJE

Ribje olje je maščoba, olje, ki se pridobiva iz tkiv mastnih rib in se uživa v obliki dodatka. Ribje olje vsebuje omega maščobne kisline, ki so gradniki za proizvodnjo zdravih celičnih membran. Raziskave kažejo, da lahko pomaga tudi pri suhi koži.

PROBIOTIKI

Probiotiki lahko pomagajo v boju proti suhi koži z več posrednimi učinki. V telesu so mikroorganizmi, ki živijo na koži in v črevesju, kar je znano kot kožni mikrobiom in črevesni mikrobiom. Ti organizmi živijo sinergično z našim telesom. Motnje mikrobioma lahko spodbudijo vnetja tako v koži kot v črevesju, stalno vnetje pa lahko privede do prezgodnjega staranja kože, vključno s suhostjo kože. Probiotiki lahko pomagajo normalizirati mikrobiom, pomirijo vnetja, podpirajo črevesno pregrado in posledično tudi zmanjšajo vnetje kože.

VITAMIN D

Kot je večini že znano, naše telo naravno tvori vitamin D, ko smo izpostavljeni UV-svetlobi. Premajhna količina izpostavljenosti sončni svetlobi pa lahko privede do suhe, luskaste kože. Če ugotovite, da vam primanjkuje vitamina D, vam bo zdravnik morda priporočil, da najprej uporabite hrano, obogateno z vitaminom D, kot je mleko. Če pa to ne pomaga, je smiselno poseči po prehranskih dodatkih. Vitamin D je v maščobi topen vitamin, zato vam priporočamo, da ga jemljete ob obroku, ki vsebuje maščobo, saj bo ta izboljšala njegovo absorpcijo.

LINOLNA KISLINA

Linolna kislina je esencialna maščobna kislina, znana tudi kot omega-6. Skupaj z linolensko in oleinsko kislino je bistvenega pomena za sintezo kože ključnih naravnih maščob, ki pomagajo narediti naravno pregrado na koži. Te maščobne kisline ne morejo nastajati v človeškem telesu, zato jih je treba uživati v prehrani. Večji vnos linolne kisline pomaga zmanjšati suhost kože.

CINK

Cink je mineral, ki je potreben za zdravje vašega telesa. Dokazano je, da cink deluje protivnetno, njegov učinek na suho kožo pa je posreden. Cink lahko pomaga zmanjšati vnetje v telesu, kar lahko vpliva na suhost in rdečico kože.

Želite prebirati več podobnih vsebin?
KLIK TUKAJ

DELITE
Pomakni se na vrh