15. MEDNARODNI FESTIVAL ZOOM

15. MEDNARODNI FESTIVAL ZOOM

POGLED IN REFLEKSIJA MLADIH NA SVET, KI NAS OBDAJA

350 FILMOV IZ CELEGA SVETA 

Festival ZOOM bo že 15. leto konec septembra potekal že 15. leto. “Namen festivala je jasen: spodbujanje in izobraževanje mladih na področju filmskega ustvarjanja. Festival nudi redko priložnost otrokom in mladostnikom, da se tudi v mednarodnem okviru z lastnim filmskim jezikom predstavijo vrstnikom. Ponosni smo, da je festival vsako leto bolj bogat.” pove direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik. V Pionirskem domu so letos preko razpisa prejeli kar  350 filmov, ki so ustrezali kriterijem festivala.

56 FILMOV V TEKMOVALNEM PROGRAMU, POMEMBNA NOVOST: ŠTUDENTSKI PROGRAM 

Selektorji ZOOM festivala Vid Hajnšek (režiser), Petra Gajžler (filmska pedagoginja) in Marina Katalenić (filmska pedagoginja) so v tekmovalni program festivala uvrstili 56 filmov in festival začinili s pomembno novostjo: študentskim programom, ki se bo izvajal izven tekmovalnega programa. “Pregledali smo ogromno filmov iz različnih delov sveta (od Avstralije, Japonske, Indije, Portugalske, Nemčije, Rusije, pa vse do Afrike) in se navduševali nad različnimi kreativnimi avtorskimi pristopi filmov, ki so jih otroci in mladi ustvarili samostojno ali pod mentorstvom pedagogov. Med prejetimi filmi smo zaznali porast števila filmov na temo covida in duševnih stisk ter okoljevarstva.” poročajo. Zmagovalce bo izbrala žirija, v kateri letos sodelujejo: Maja Križnik (scenaristka in režiserka), Eva Jesenovec (igralka), Zlatjan Čučkov (montažer), Veronika Zakonjšek (filmska kritičarka) in Oleg Morović (programski selektor filmskega festivala Vodnjan). “Eden izmed ciljev festivala je tudi razvijanje kritičnega občinstva mladih: občinstva, ki prepozna kvaliteto, razume kontekst filma in prepoznava elemente kvalitetne produkcije. Tudi letos se bo žirantom zato pridružila otroška žirija, ki bo podelila klapo najboljšemu otroškemu filmu iz Slovenije.” doda Vesna Tripković, vodja festivala. 

BOGAT SPREMLJEVALNI FESTIVALSKI PROGRAM

V sklopu festivala bodo potekale tudi brezplačne delavnice režije, scenarija in igre, ki jih bodo v tandemu vodili mladi slovenski in srbski filmski ustvarjalci: Živa Selan (igralka), Áron Horváth (režiser), Erika Kum (scenaristka), Milica Spasojević (režiserka), Hristina Mitić (scenaristka) in Nikola Voštinić (igralec). “Pionirski dom je partner v mednarodnem projektu sodelovanja velikega obsega, s skrajšanim naslovom Liberty, v katerem soustvarja 12 partnerskih institucij. Projekt se vsebinsko veže na izjemno pomembno področje delovanja Pionirskega doma z mladimi, na festivalsko dogajanje in izobraževanje za mlade. Dodatne mednarodne delavnice omogoča prav sodelovanje v tem projektu, ki povezuje mlade umetnike iz cele Evrope.” doda Vesna Tripković. Festival pa se bo zaključil z interaktivnim kvizom. 

15. FESTIVAL 
350 PRIJAVLJENIH FILMOV 
56 FILMOV, KI SO SE UVRSTILI V FESTIVALSKI PROGRAM (15 SLOVENSKIH OTROŠKIH, 9 SLOVENSKIH MLADINSKIH, 9 TUJIH OTROŠKIH FILMOV, 23 TUJIH MLADINSKIH FILMOV) 
10 ŠTUDENTSKIH FILMOV 
1 PUBLIKACIJA FESTIVALSKE ŠTEVILKE 

POJMOVNIK FILMSKIH ŽANROV

Novost festivala pa je tudi sodelovanje s filmskim podcastom O.B.O.D. “V Pionirskem domu smo prepričani, da samo znanje rodi zanimanje. Fante iz podcasta O.B.O.D. (Aljoša Harlamov, Mito Gegič, Igor Harb)  smo zato zaprosili, da z nami ustvarijo prvi Pojmovnik žanra za otroke in mladino v Sloveniji. Ponosni smo, da nam je uspelo.” poudari Viktorija Potočnik, direktorica Pionirskega doma. 

DELITE
Pomakni se na vrh