NA DANAŠNJI DAN: Janez Vajkard Valvasor

Na Starem trgu v Ljubljani se je tega dne leta 1641 rodil kranjski plemič in zgodovinar Janez Vajkard Valvasor. Valvasorjev oče je bil lastnik gospostev Gamberk in Medija na Izlakah, kjer je mladi Valvasor preživel svoje otroštvo skupaj s 16 brati in sestrami. Baronski naslov si je po mnenju zgodovinarja Borisa Golca Valvasor pripisal kar sam.

Študiral je pri jezuitih, dodatno pa se je izobraževal na potovanjih v tujini. Preučeval je zgodovino domovine in izdal obsežno delo Slava vojvodine Kranjske. Zaradi velikih stroškov je moral prodati večino premoženja, med drugim tudi grad Bogenšperk.

Slava vojvodine Kranjske predstavlja vrh njegovega dela. Izšla je v Nürnbergu leta 1689. Napisana je bila v nemškem jeziku, da bi bila razumljiva čim širši množici. S sodelavci je zbral podatke, ki so danes neprecenljivi vir za prikaz življenja današnje Slovenije ob koncu 17. stoletja. S tem delom je želel predstavitvi svojo domovino tujcem. Slava Vojvodine Kranjske je zelo obsežna knjiga, saj zajema 15 poglavij in ima 3532 strani. Opremljena je s 528 grafikami, ki jih je risal sam Valvasor. Bil je pravi mojster risanja. Na vsako pot sta ga spremljala svinčnik in skicirna knjiga.

DELITE
Pomakni se na vrh