NA DANAŠNJI DAN: Oton Župančič

V Ljubljani je tega dne leta 1949 umrl pesnik, dramatik in prevajalec Oton Župančič, ki je spadal v četverico slovenske moderne. Pisal je za odrasle, posebej pa se je posvetil pesmim za mladino, za katero je izdal štiri knjige (Pisanice, Lahkih nog na okrog, Sto ugank in Ciciban).

Pisanice so prva Župančičeva pesniška knjiga za mladino in kažejo mladega poeta, ko se še predaja igrivim doživetjem iz komaj minulega otroštva. Zbirko je pesnik pripravljal za veliko noč leta 1900, zato jo je poimenoval po belokranjskih pisanicah ter s tem še posebej opozoril na svojo povezanost z Belo krajino in na slikovitost, pisanost motivov v njej. Vanjo je uvrstil najzgodnejše pesmi, ki jih je ustvaril še kot s podeželja prihajajoči gimnazijec.

Ciciban je gotovo najbolj poznana Župančičeva knjiga in ena najbolj priljubljenih pesniških zbirk sploh, kar jih je kdajkoli izšlo na Slovenskem. Po umetniški dovršenosti presega vse druge pesnikove knjige za otroke in ga lahko primerjamo samo z njegovimi najboljšimi pesniškimi zbirkami. Ciciban je tudi literarni lik, ki se pojavlja v tej zbirki otroških pesmih. S Cicibanom se je Župančič vzpel na vrh mladinske poezije pri Slovencih, naši mladini pa je ustvaril pesniškega junaka, ki se po priljubljenosti lahko primerja z najbolj poznanimi literarnimi liki iz svetovne mladinske književnosti.

DELITE
Pomakni se na vrh