Zapotoški slapovi

Verjetno vas je že kdaj zamikalo, da bi si ogledali Kekčevo domačijo na drugi strani prelaza Vršič v Trenti? Le koga to ne zamika? Fotografije Kekca in Mojce iz kultnega filma naše mladosti v prekrasni koči nas zagotovo vrneta v že malce pozabljene čase in nam vračajo spomine, ko smo filme o našem junaku spremljali prek starih tv ekranov. Sam sem ta prekrasen kotiček, s katerim opravljata Joži in Mitja, obiskal večkrat. Tudi bližnji izvir Soče. Prekrasno. Čudovito.

Kekčeva domačija v Trenti. “Le kje je Kekec?” se sprašuje Mojca

A Mitja mi je ob nekem obisku zaupal še nekaj bolj čudovitega.

Prvi Zapotoški slap

Priporočal mi je dobro uro dolg sprehod ob strugi Suhega potoka do Zapotoškega slapa. Saj jih je več, a najbolj čudovit je v skalnatem objemu ujet 15-metrski prvi slap, ki pada v zelo hladen tolmunček. Ne priporočam vam ravno, da se namočite v njem, a mene je za nekaj sekund vseeno povlekel vase. Da ne bi zaplaval v tem prekrasnem okolju, bi bil greh. Brrr, voda je res hladna. Tolmun nima več kot 10 stopinj Celzija. Zanimivo je tudi ime potoka. Res je bil ta Suhi potok ob vseh mojih obiskih suh. Tako, da so mu izbrali kar primerno ime. Niti ene same sledi o kakšni vodi ni bilo. Šele nekaj deset metrov pred prvim slapom, sem ter tja iz bog ve kje na površje pricurlja voda. A naplavljeno drevje, pa kamenje nam nemo pričata, da je hudourniška struga tega potoka kdaj tudi zelo bogata z vodo. Zelo bogata! Kar vidim kako se ta Suhi potok spremeni v reko, ki ruši vse pred seboj.

Izlet v ta čudoviti raj vam priporočam tudi zato, ker ni tako obiskan, kot so obiskani slap Rinka, slap Peričnik ali slap Savica, kjer pogosto srečaš mnogo pohodnikov. Tu v dveh primerih, enkrat maja, drugič septembra, nisem niti enega samega. Zato sem toliko bolj pozorno prisluhnil ptičjemu petju in šumenje oddaljenega slapa, kar je nakazovalo, da sem blizu. A šele za prvim, drugim in tretjim ovinkom, če se malce pošalim, ga tudi res zagledaš. Ko si tik ob njem. A do njega se prebiješ le tako, da si pošteno namočiš noge. Ja, Slovenija je raj na zemlji.

Foto: Igor Gošte



DELITE
Pomakni se na vrh