Prvi festival uporniške pesmi: ŽPZ Kombinat in FPZ Z’borke, posnetek koncerta

Festival uporniške pesmi v rudniku Hrastnik je v rudniški rov prinesel izjemen koncert ŽPZ Kombinat in skupine Z’borke. V hrastniški rudnik se je spustilo 120 obiskovalcev koncerta, ki so se s čeladami in naglavnimi svetilkami počutili nevsakdanje. In nevsakdanji je bil tudi koncert v rovu ob glavnem hrastniškem šahtu. V akustičnem prostoru so obiskovalci uživali v nastopu obeh skupin. Najprej so lahko prisluhnili Z’borkam, potem pa še Kombinatkam. Pevke ŽPZ Kombinat so suvereno odpele svoj železni repertoar uporniških pesmi iz vseh koncev sveta. Zborovodkinja Mateja Mavri je poskrbela za odličen zven zbora, ki je bil v rudniški jami še posebej prepričljiv. Kombinatke so zadnje desetletje nosilke uporniške pesmi v Sloveniji in to so dokazale tudi v Hrastniku.

Zadovoljni obiskovalci so na koncu koncerta prepevali skupaj z njimi in jih nagradili z bučnim aplavzom. Feministični pevski zbor Z’borke je nastopil pod vodstvom zborovodkinje Pie Skušek. Zbor se je predstavil z zanimivim programom, ki je ogrel obiskovalce. Z’borke so glasbena skupina, ki je na Festivalu uporniške pesmi v Zasavju predstavila pomemben temelj malo drugačne slovenske uporniške pesmi. Predstavnik organizatorjev, Zavoda Savus, Marko Planinc pa je predstavil idejo in sam festival. Med drugim je povedal, da je Festival uporniške pesmi spomin na uporništvo v Zasavju, tako v rudnikih kot v tovarnah. Posebej značilno za Zasavje je tudi to, da so imele veliko vlogo med upori ženske. Festival uporniške pesmi bo negoval spomin na zasavsko uporništvo v vseh oblikah. Tisti, ki si upajo in zmorejo moč za upor, so vredni vsega spoštovanja. Po drugi strani pa je tudi vedno čas za upor. Ker je še vedno na različnih področjih precej krivic.

Seveda tudi to srečanje ni minilo brez obiska Perkmandeljca v podobi Marjana Freliha. Povedal je, da ga je zbudilo petje in ko je videl, da v rudniku gosti toliko punc, ki znajo peti, je bil navdušen. Polaskal je pevkam in dirigentki Mateji Mavri izročil knjigo rudarskih pravljic. S hudomušnim nastopom je, tako kot vedno, nasmejal tako občinstvo kot Kombinatke. Zadovoljne pevke so po koncertu prepevale še ob izstopu iz rudnika, ko so se vzpenjale na »svetlo« po Barbara vpadniku. In zapele so tudi ob slovesu od hrastniške publike. Še prej pa so se družile z obiskovalci ob odličnem funštercu in jabolčniku, ki so ga postregli člani Funšterc teama iz Čeč. Nastopajoče in obiskovalce so varno spremili v jamo in iz nje nekdanji rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki so prav tako uživali v koncertu v rovih, kjer so nekdaj kopali premog.

Kako pa je vse skupaj delovalo oziroma se slišali pod površjem, pa si oglejte v posnetku.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh