SLEDI KORAKOV: Evropska poslanka Ljudmila Novak

V tokratnem predbožičnem intervjuju smo gostili evropsko poslanko Ljudmilo Novak (NSi) iz Evropske ljudske stranke, ki je ob koncu pogovora vsem voščila za prihajajoče božične praznike, ki jih bo sama preživela v krogu družine, kjer je najraje. Želi pa si, da bi v skladu z imenom praznika Dan samostojnosti in enotnosti državljani naše lepe domovine pokazali več enotnosti pri ključnih stvareh, ki so pred nami. Tudi v politiki.

Uvodoma boste slišali njeno pojasnilo, zakaj se ni spustila v boj za mesto predsednice Slovenije. Zadovoljna je, da je bila kampanja, tudi dveh favoritov za zmago, Anžeta Logarja in Nataš Pirc Musar, spoštljiva in strpna. Želi, da bodo take tudi vse naslednje kampanje. “Vedno pa se v drugem krogu izkaže, da pač desnica z ozadjem, ki ga ima, ne more zmagati na volitvah.” Dodala je še, da težko prepričaš volivce, če prihajaš iz vrha stranke, da s stranko nimaš nič. Spregovorila je tudi par besed o svojem odnosu do prvaka SDS. Kaj je povedala, si oglejte v oddaji in tudi, kakšna je po njenem prihodnost Anžeta Logarja. Govorila je tudi o naslednjih parlamentarnih volitvah in dejala, da tako kot je sedaj, desnica težko dobi volitve. “A vedno se stvari spreminjajo, se kaj zgodi in je čez noč lahko situacija drugačna,” je še dodala. “Saj veste, kako se je že pred volitvami Tanja Fajon razglašala za premierko, kako bodo zmagali, pa je prišel Golob in so se stvari obrnile na glavo in je komaj prišla v parlament.” Komentirala je tudi zadnje izjave predsednika NSi Mateja Tonina in soglašala z njim, da dokler je Janez Janša v “sedlu”, levica zagotovo ne potrebuje kaj drugega, da zmaga na volitvah, četudi ima slabše kandidate. “A to, kar je rekel Matej, sem sama ugotovila in povedala že pred leti,” in doda, da je že takrat želela stranko popeljati po poti neodvisnosti, da lahko sodeluje s komerkoli. Komentirala je tudi slabe ali nezadostne ukrepe vlade pri pomoči gospodarstvu, kjer prizna, da je bila Janševa vlada učinkovitejša. “Desne vlade so po pomoči gospodarstva vedno bolj učinkovite kot leve.” Zelo pa je razočarana nad delovanjem vlade na področju zdravstva, ki se vse bolj razgrajuje.

Slišali boste tudi, kaj je odgovorila na naše vprašanje, ali bi bila njena stranka boljša v Golobovi vladi kot je Levica. “Ko pride nekdo na oblast z neizkušenimi kadri, je težko hitro poprijeti za delo … Zato je bila tu v veliki prednosti prejšnja vlada, ki je imela preizkušene kadre,” je še dodala. Par besed je spregovorila tudi o “nastavljanju” kadrov. “Upala sem, da bo nova vlada, da bo Golob delal drugače. A me ni prepričal,” je odgovorila, ko je komentirala dogajanje v policiji. Par besed je spregovorila tudi o Marti Kos, ki je pred tednom dni izstopila iz vrst stranke Gibanje svoboda. To je storila potem, ko je odstopljena ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar po sporu s predsednikom vlade Robertom Golobom razkrila politične pritiske na policijo. Zato meni, da bo še zelo napeto v vladnih vrstah v naslednjih mesecih. V drugem delu oddaje je spregovorila o vojni v Ukrajini, ki je po njenem na nek način povezala Evropo, o korupciji v katero so vpleteni nekateri v evropskem parlamentu v povezavi s Katarjem in o korupciji pri nas. Kot nekdanja športnica pa je spregovorila tudi o finalni tekmi Svetovnega prvenstva v nogometu med Francijo in Argentino. Navijala je za Argentino, tudi zato, ker je mojstru nogometa Messiju privoščila še to zadnjo lovoriko, ki je še ni imel. “Nenazadnje pa sem naslov svetovnih prvakov privoščila tudi Slovencem v Argentini, ki sem jih pred leti obiskala.”

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh