SLEDI KORAKOV: Damijan Planar, mož, ki prirojeno stanje (artrogripoza) jemlje kot darilo

Ko smo zgodbo Damijana Planarja objavili v Reporterju, smo zapisali, da si jo boste lahko v razširjeni obliki ogledali tudi na video posnetku. Oddajo smo posneli v njegovem najemniškem stanovanju v Mariboru. Zaradi prirojene motnje, ki se ji strokovno reče artrogripoza, mu pri vsakodnevnih opravilih pomagajo trije osebni asistenti. Ker se z rokami, ki se mu niso razvile v zadostni meri, ne more dotakniti obraza oziroma zgornjega dela telesa, potrebuje pomoč pri hranjenju, osebni higieni kot je umivanje, tuširanje, umivanje zob, britje in tudi pri oblačenju in slačenje. Z rokami pa lahko opravlja kako drugo delo, recimo tipka po računalniški tipkovnici in se seveda z rokami, tako kot se spodobi, ko pride kdo na obisk, tudi rokuje.

V posnetku boste lahko videli, kako iznajdljiv je, ko kaj spije iz kozarca. V oddaji nam je povedal marsikaj zanimivega o svoji prirojeni motnji, o zgodnji operaciji nog, ki mu je omogočila hojo, pomoči, ki mu jo je ves čas nudila družino, o tem, kako so ga sprejemali vrstniki, sošolci in tudi o tem, kako je uspešno dokončal Pravno fakulteto. Damjan je vrsto let živel z ženo Magdaleno, s katero imata sina, decembra lani pa je na dobrodelnem koncertu za prezgodaj rojene otroke v Šmarci pri Kamniku našel ljubezen svojega življenja, pevko Anjo Pustak Lajovic, s katero zdaj skupaj ustvarjata. Damijan se je namreč zadnje leto svojega življenja posvetil glasbi, zato boste slišali in videli tudi nekaj posnetkov z njegovih nastopov.

Navkljub temu, da Damijanu ni bilo vedno lahko, nam za konec zaupa, da je od nekdaj poln srčnosti, optimizma, upanja in se veliko smeje.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh