SLEDI KORAKOV: Roman Žveglič, borec za pravice kmetov

Naš tokratni sogovornik je bil kmet Roman Žveglič. Pogovor z njim pa nismo posneli na njegovi kmetiji, ampak na sedežu Kmetijske gozdarske zbornice Slovenije, kjer že polni dve leti opravlja delo predsednika. Še preden pa se od doma, Sevnica ni tako blizu, odpravi v službo v Ljubljano, postori vse kar je potrebno v štali. Marsikaj zanimivega nam je povedal o svoji kmetiji, o delu na kmetiji, tudi, katera dela je opravljal moški in katera ženski del. Marsikaj zanimivega je povedal tudi o načinu kmetovanja in živinorejski panogi pri nas. Predstavil je tudi delovanje zbornice, ki je nekakšna opora kmetom, da se lažje prebijejo tudi skozi vse bolj zahtevno papirologijo. Par besed je namenil tudi lanski suši, ki je kmetijsko panogo zelo prizadela in nizkemu povračilu škode s strani države, ki tudi zamuja. Marsikaj zanimivega je povedal tudi o odkupu zemljišč od kmetov, ko v neki občini recimo gradijo kolesarsko pot. Tudi tu kmetom pogosto priskoči na pomoč zbornica.

V nadaljevanju sva se dotaknila strateškega sveta za prehrano, ki deluje pod okriljem predsednika vlade. Predstavil je marsikatero zmoto, ki ga ga kot dolgoletnega poznavalca živinorejske panoge zelo moti. “Rad imam solato, krompir na različne načine, a če zraven ni mesa, nekaj manjka,” nam pove in doda nekaj misli o zmotah, kako škodljiva za okolje je živinorejska panoga. “Ko se je v času korone ustavil promet, industrija, vse, se je nebo nad nami odprlo. Ozračje nad Milanom ali Pekingom, ki je katastrofalno, se je močno izboljšalo, pa se govedorejska panoga ni zmanjšala. Torej?” Zelo ga motijo tudi vegetarijanski pripravki z mesnimi imeni, recimo tatarski biftek ali čevapčiči so mesni. Zdaj pa delajo neke brezmesne jedi, a poimenujejo jih vegetarijanski biftek ali vegetarijanski čevapčič.

Kaj je še povedal na to temo in tudi, kaj sam rad je, pa si oglejte v oddaji, v kateri je nekaj besed namenil tudi Slovenski ljudski stranki (SLS), katere ustanovni član je, kratek čas je bil tudi poslanec državnega zbora. Strinja se, da z izpadom SLS iz parlamenta kmetje in podeželje nimajo več prave zagovornike, ki bi se zavzemal za kmečki stan. Upa, da bo že po naslednjih volitvah drugače. “Jaz si seveda želim, da bi SLS, ki je še vedno podeželsko-kmečka stranka prišla nazaj v parlament. Velika škoda, pa ne zaradi SLS, ampak vseh nas, zaradi slovenstva, zaradi podeželja, države, da je ni več v parlamentu. Nihče drug ni prevzel njene vloge,” še doda ob koncu oddaje.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh