Barok, klasicizem in romantika na 5. Zimskem festivalu

5. zimski festival Ljubljana

Festival Ljubljana v svoj redni repertoar že nekaj let uvršča tudi Zimski festival. Prva naznanitev je bila s Koncertom Londonskega kraljevega filharmoničnega orkestra 9. februarja 2017, kot poklon slovenskemu kulturnemu prazniku. Vsako leto se v januarju in februarju na različnih lokacijah po Ljubljani za glasbene sladokusce zvrstijo koncerti z gostovanjem glasbenikov svetovnega slovesa. Pred nami je tako že peta izvedba Zimskega festivala.

Otvoritev bo 28. januarja v Slovenski filharmoniji s tremi baročnimi mojstrovinami v izvedbi mednarodnih solistov ter Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije pod taktirko Barta van Reyna. Nato bodo med 30. januarjem in 4. februarjem nastopili izvrstni pianisti Duo Schiavo-Marchegiani, János Balázs, Maria João Pires, Nicolas Bourdoncle in Nejc Kamplet, tenorist Joseph Calleja ter violinistka Maria Andreeva. 5. Zimski festival bo 5. februarja v Cankarjevem domu sklenil znameniti Mozartov Rekviem s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Zborom Slovenske filharmonije, Mešanim pevskim zborom Glasbene matice Ljubljana in izbranimi solisti pod vodstvom Yana Pascala Torteliera.

Vstopnice so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, Petrolovih bencinskih servisih in ostalih prodajnih mestih Eventim po Sloveniji.

OTVORITEV 5. ZIMSKEGA FESTIVALA – Á LA HÄNDEL

Otvoritveni večer Zimskega festivala naznanjajo tri baročne mojstrovine v izvedbi Orkestra in Zbora Slovenske fiharmonije pod vodstvom dirigenta Barta van Reyna, ki se posebej posveča operi ter simfonični in operni glasbi in sodi med iskane belgijske dirigente svoje generacije. Na sporedu bosta Bachova kantata za zbor in Ferrandinijeva solistična kantata za mezzosopran, vrhunec koncerta pa je Händlovo najbolj viharno delo za zbor in soliste, Dixit Dominus. Za doživeto interpretacijo bodo poskrbele sopranistki Julie Doyle in Griet De Geyter ter mezzosopranistka Barbara Kozelj.

(28.1., 19:30, Slovenska filharmonija)

KLAVIRSKI DUO SCHIAVO-MARCHEGIANI

Obeta se sijajno glasbeno doživetje, na katerem bosta pianista Sergio Marchegiani in Marco Schiavo, eden najbolj aktivnih in dinamičnih klavirskih duov na italijanski in mednarodni glasbeni sceni, združila svojo vizijo na črno-belih tipkah, zaigrala bosta štiriročno. Prirejata solistične koncerte, obenem pa od leta 2006 na najprestižnejših odrih nastopata tudi skupaj – izpostaviti velja newyorško Carnegie Hall, Zlato dvorano dunajskega Musikvereina in dunajsko Koncertno hišo, z orkestri kot so Londonski kraljevi filharmonični orkester, Berlinski simfonični orkester in drugi. Leta 2014 je založba Decca Records izdala njun prvi CD, posvečen F. Schubertu, s katerim sta požela številne pozitivne kritike.

(30.1., 19:30, Viteška dvorana Križank)

IZVRSTEN PIANIST JÁNOS BALÁZS

János Balázs velja za enega najuspešnejših in najbolj priznanih pianistov na madžarski sceni klasične glasbe. Balázsova strast do klavirja, prizadevanje, da bi segel onkraj opredeljenosti glasbenih žanrov, in dar za improvizacijo navdihujejo kritike in občinstvo. Pianist je umetniški vodja Festivala Georges Cziffre, ki ga je leta 2016 ustanovil v poklon svojemu idolu. Od takrat je festival prerasel v prestižno prireditev klasične glasbe na Madžarskem, kjer so nastopili številni priznani umetniki. Leta 2019 je János Balázs prejel Kossuthovo nagrado, najvišjo madžarsko nagrado za umetnost, istega leta pa je postal tudi Steinwayev umetnik.

(31.1., 19:30, Viteška dvorana Križank)

CHOPINOV DRUGI KLAVIRSKI KONCERT

Ena najbolj priznanih izvajalk na svetu, portugalska pianistka Maria João Pires, je navdušena izvajalka komorne glasbe ter velja za eno najboljših interpretk Beethovnovih in Mozartovih del. V svoji obsežni in zavidljivi karieri je nastopila z vsemi priznanimi orkestri ter gostovala na največjih festivalih po svetu. Prav tako je prejemnica nagrad Mednarodnega glasbenega sveta (IMC), Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), nagrade gramofon, v letu 2019 je prejela tudi medaljo za kulturne zasluge Ministrstva za kulturo portugalske vlade. Na petem zimskem festivalu bo s Chopinovim Koncertom za klavir in orkester št. 2 v f-molu nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, na dirigentski podij pa bo stopil Ricardo Castro, prvi brazilski dirigent, ki je prejel častno članstvo v Kraljevi filharmoniji.

(1.2., 19:30, Cankarjev dom)

IZPOD PRSTOV FRANCOSKEGA PIANISTA

Klavirsko igro francoskega pianista Nicolasa Bourdoncleja prevevajo strast, muzikaličnost in samozavest. Klavir se je začel učiti z očetom Michelom Bourdonclom, znanim pianistom in pedagogom ter kmalu začel obiskovati Konservatorij v Marseillu, študij je nadaljeval na Nacionalnem konservatoriju za glasbo v Parizu, trenutno pa se izobražuje na Srednji glasbeni šoli v Ženevi in v društvu Piano Cantabile. Leta 2012 je prejel tretjo nagrado na Mednarodnem tekmovanju v vietnamskem Hanoju, leta 2019 pa na mednarodnem klavirskem tekmovanju Premio Jaen. Od svojega prvega solističnega nastopa pri desetih letih se je izkazal kot vzhajajoča zvezda francoskega pianizma, pri nas pa smo mu prisluhnili že v sklopu cikla Mladih virtuozi.

(2.2., 19:30, Viteška dvorana Križank)

KONCERT OPERNIH ARIJ Z JOSEPHOM CALLEJO

Na Malti rojeni tenorist Joseph Calleja sodi med najuspešnejše koncertne umetnike 21. stoletja. Leta 1997 je na Malti debitiral z vlogo Macduffa v Macbethu, v letih kasneje pa je zmagal na Carusovem tekmovanju v Milanu in Domingovi Operalii. Pot ga je kasneje vodila na odre svetovnih opernih hiš in sodeloval je s številnimi priznanimi umetniki, kot so Ana Netrebko, Plàcido Domingo, Rolando Villazón, Bryan Terfel, Ricardo Chailly in drugi. Njegov repertoar se razteza od del francoskih skladateljev pa vse do velikih liričnih in verističnih tenorskih vlog. Na 5. Zimskem festivalu bo z opernimi arijami nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Gianluce Marcianója, ki se je že predstavil na 69. Ljubljana Festivalu.

(3.2., 19:30, Cankarjev dom)

SINERGIJA VIOLINE IN KLAVIRJA

Večkrat nagrajeni mlad pianist Nejc Kamplet  bo zaznamoval sedmi večer klavirske glasbe letošnjega Zimskega festivala. Prihaja iz glasbene družine in igra klavir od svojega petega leta. Po končanem študiju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu se izobražuje v Hannovru v Nemčiji. Svojo klavirsko tehniko ter poetično ekspresivnost je izpopolnjeval pri številnih priznanih profesorjih, z izjemnimi dosežki pa si je prislužil štipendijo Ministrstva za kulturo v Sloveniji ter občin Gradec in Maribor. V letu 2021 nas je zastopal na 16. klavirskem tekmovanju Arturja Rubinsteina v Izraelu. Na violini in z vokalom se mu bo pridružila mlada ruska glasbenica Maria Andreeva, ki je trenutno študentka slovitega Moskovskega državnega konservatorija Čajkovski ter zmagovalka IX. in X. mednarodnega tekmovanja Čajkovski za mlade glasbenike v dveh različnih sekcijah; violina in klavir. S samostojnimi koncerti in kot solistka s številnimi orkestri je nastopila v različnih državah po svetu, prav tako pa je redna gostja priznanih festivalov.

(4.2., 19:30, Viteška dvorana Križank)

ZAKLJUČEK 5. ZIMSKEGA FESTIVALA Z ZNAMENITIM MOZARTOVIM REKVIEMOM

Eno izmed najveličastnejših del iz zakladnice klasične glasbe, Rekviem, je zadnje delo velikega skladatelja W. A. Mozarta. V svoji uglasbitvi maše za umrle se je sicer držal predpisanega sakralnega stila, vendar je stare obrazce združil s pretresljivo izkušnjo bližajoče se smrti. Skladatelj zborovske mojstrovine ni nikoli dokončal, po njegovi smrti jo je zaključil njegov učenec Franz Xaver Sussmayr. Dokončana različica Rekviema je bila odigrana na Mozartovem pogrebu, na ponovnem pokopu Napoleona I. leta 1840 in na pogrebu Frédérica Chopina leta 1849. Na zaključnem koncertu 5. Zimskega festivala bomo v Cankarjevem domu prisluhnili sopranistki Giulii Semenzato, mezzosopranistki Wiebke Lehmkuhl, tenoristu Xabierju Anduagu, basbaritonistu Paulu Arminu Edelmannu, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija, Zboru Slovenske filharmonijein Mešanemu pevskemu zboru Glasbene matice Ljubljana pod taktirko francoskega dirigentaYana Pascala Tortelier.

(5.2., 19:30, Cankarjev dom)

5. zimski festival Ljubljana

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa. 

Več informacij na ljubljanafestival.si.

DELITE
Pomakni se na vrh