DANES: V prodaji že tretja številka tednika Domovina

Domovina: zakaj so sindikati proti višjim plačam delavcev

V tretji številki tednika Domovina piše o protislovnosti sindikalnega nasprotovanja davčni reformi, ki bi finančno razbremenila tudi slabše plačane. Resda pa vsaj do neke mere razbija uravnilovko in prav to bi utegnil biti resničen povod za nervozno nerganje samozvanih socialistov.

»Šef najmočnejšega sindikata je hkrati politik, svetnik v Državnem svetu. Zjutraj predstavlja oblast ljudstva v drugem domu parlamenta, opoldne kriči na čelu demonstrantov pred parlamentom, popoldne sedi v Ekonomsko socialnem svetu kot enakopraven partner vladi,« piše odgovorni urednik tednika Tino Mamić. Glede legitimnosti vlade in vodij sindikatov pa navaja številke:

vsi sindikati imajo 173.000 članov, SDS pa je na volitvah dobila 222.000 glasov.

Če kdaj, je obetavno obdobje gospodarskega okrevanja po koronakrizi primeren čas za dodatno spodbudo podjetnim posameznikom in gospodarskim družbam. Le na ta način lahko sposobne kadre zadržimo v domovini in ne tvegamo, da bi dodano vrednost ustvarjali drugje, nemara celo v drugih državah rajnke federacije. Ravno spodbudnim fiskalnim kazalcem zato v novi številki namenjamo posebno pozornost. Statistika pač ne laže.

Tudi od teh kazalcev bo odvisno okrevanje po epidemiji, ki je državo in svet nasploh prizadela tako v gospodarskem kot v zdravstvenem smislu. A verjetno se niti ne želimo spraševati, kako bi bilo videti letošnje poletje, če v ključnih trenutkih epidemije ne bi bili dovolj disciplinirani in v zadostni meri omejevali stikov. K temu so seveda pripomogle tudi vladne zapovedi oziroma odloki o omejevanju gibanja in zbiranja, ki pa jih je ustavno sodišče zdaj, skupaj z delom zakona razveljavilo.

V Domovine ugotavljajo, da gre za zakon z dolgo brado, pravzaprav sprejet v prejšnjem stoletju pod vlado tedanjega premierja Janeza Drnovška.

V intervjuju z znanim zgodovinarjem, režiserjem in novinarjem Jožetom Možino je govor o zgodovini in posledicah zgodovine v sedanjosti. Možina trdi, da je Slovenija daleč od totalitarizma, a obenem opozarja na posamezne medijske vzorce, ki lahko vodijo prav v take zaostritve. Slovenija namreč po njegovem mnenju nima prave medijske svobode.

Domovina izide danes, 10. junija 2021 v nakladi 7000 izvodov. Tretja številka novega političnega in družinskega tednika je na voljo pri vseh prodajalcih časopisov. Zaradi težav s pošto in pismonošami uredništvo poziva, naj naročniki sporočijo, če številke niso dobili.

DELITE
Pomakni se na vrh