Domovina 18: Cene gredo v nebo, kaj še bo

Domovina 18

Cene energentov v zadnjih tednih in mesecih silovito rastejo, tema pa se iz gospodarskih krogov vse bolj seli na politični parket. Levičarji namreč zelo dobro vedo, zakaj nastopijo podražitve. Janez Janša, ki so ga obtožili, da je kriv za podnebne spremembe, je seveda glavni krivec tudi za to, da so Arabci podražili nafto. Temu se reče »kul« razmišljanje.

A resnica je ravno obratna. Po koncu prve Janševe vlade leta 2008 je država pobrala 50 odstotkov denarja od plačanega goriva. Leve vlade so to znatno povečale in pobirale tudi do 65 odstotkov. Sedanja Janševa vlada je delež spustila na 52 odstotkov. Prav smešno je, da stranke Kula, ki so trošarine dvigovale, zdaj zahtevajo od vlade, naj trošarine – zniža.

Vse to je povezano z neko drugo Slovenijo, nevidno, ki deluje iz ozadja. Globoka država je kot hobotnica, ki s številnimi lovkami jemlje denar davkoplačevalcev. O tem govori ekonomist Rado Pezdir v intervjuju v zadnji Domovini. Pojasnjuje, kako deluje hobotnica, pa tudi, kako je sploh nastala. Intervju se bere kot politična kriminalka iz kakega ameriškega filma o teoriji zarote. V Sloveniji je teorija zarote v celoti resnična.

Domovina prinaša še vrsto zanimivih člankov. O slovenskem misijonarju, na čigar grob hodijo romarji, saj gre za velikega afriškega borca za človekove pravice in demokracijo. O Slovencu v Argentini, ki je prvi objavil, da papež Frančišek za veliko noč vedno je slovensko potico, ki mu jo prinaša nečakinja, poročena s Slovencem. Pišemo tudi o spolnosti, vzgoji, odnosu do starih staršev in številko zaključujemo s češnjo na torti, kolumno Gregorja Čušina. Duhovito, pronicljivo s posebnimi političnimi sporočili, ki jih preberemo med vrsticami.

Domovina številka 18 izide v četrtek 21. oktobra na 68 barvnih straneh. Na voljo je v vseh prodajalnah časopisov.

Opozarjamo sicer, da je Domovina v prenekateri prodajali varno »skrita« na nevidnih mestih.

Naročila pa tudi na spletu: www.iskreni.net/trgovina/naroci-se

Celoletna naročnina stane 99 evrov, v prosti prodaji pa je cena ene številke 2,9 evra.

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada stalno raste.

DELITE
Pomakni se na vrh