Domovina 50: Boris Pahor: Veš, oblast, svoj dolg?

50. številko Domovine smo posvetili pisatelju Borisu Pahorju.

Boris Pahor je bil pisatelj, liberalec, krščanski socialec, domoljub, borec proti fašizmu in komunizmu.

Če Pahorju rečemo liberalec ali levičar, mu pravzaprav delamo krivico. Zaradi svojega domoljubja je šel v nos mnogim slovenskim levičarjem, zagovornikom internacionalizma. Jasno je povedal, da smo v ignoriranju narodne zavesti unikum v Evropi in da to ni prav.

Večkrat je poudaril, da je slovenska himna edina himna na svetu, ki slavi vse druge, samega sebe pa ne omenja. Slavljenje drugih pa v svojem bistvu ne more biti nacionalna himna. Predlagal je, da bi himni dodali drugo kitico Zdravljice: »Komu najpred veselo zdravljico, bratje čmo zapet: Bog našo nam deželo…« In v resnici tu in tam organizatorji kake manjše proslave njegov predlog upoštevajo. V veliki večini pa tega nihče niti ne ve.

Pišemo seveda tudi o nastajajoči vladi ter o stavki na RTV Slovenija. Obe temi smo osvetlili iz različnih zornih kotov.

Ozadje spora med SDS in NSi glede predsedniških mest v DZ osvetljuje Luka Svetina, ki se je pogovarjal z vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec in z Janezom Ciglerjem Kraljem iz NSiRok Čakš komentira: “Dobivamo vlado in dve opoziciji”.

Domovina 50 prinaša tudi intervju z igralcem Pavletom Ravnohribom: Slovenci smo svetovni prvaki v kulturi.

»Pomembno je, da v življenju ne kompliciraš«. Zakonca Matjaž in Simona Kosi že dobri dve leti snemata in objavljata šaljive video posnetke. Objavljata jih v pogovornem jeziku na svojem profilu Misticizem. Prelški par ima na Facebooku več kot 70.000 sledilcev, na vseh družabnih omrežjih pa še enkrat toliko.

Uredništvo portala Iskreni.net piše o vzrokih za spolne težave žensk in o tem, kako jih odpraviti.

“Otroci so gibalno vse slabši,” je bilo sporočilo vodstva Športnovzgojnega kartona, kar je še ena od posledic epidemije koronavirusa.

Mojca Belcl Magdič piše o triku, s katerim lahko pretentate svoje možgane in bo pomagal tistim, ki imajo težave z odlašanjem.

Mojca Koren Lapajne pa odgovarja na sinovo vprašanje: “Mami, zakaj očetu ne stojiš ob strani?”

Selmo Bizjak boste pripravljali frtaljo, primorsko narodno jed.

Proti koncu se vedno najde nekaj lahkotnejšega branja: v politični poeziji tokrat o Sončnem kralju, ki se vrti okrog Meseca, v rubriki Slikovito Gregor Čušin prinaša dialog, pravzaprav prepir, okrog tega, koliko je ura, v Tazadnji pa Svit Podgornik poroča o nenavadnih svetovnih pojavih, ki spominjajo na dogodke iz peteroknjižja.

Vse to in še več v 50. številki Domovine, ki izide v četrtek, 2. junija.

Celoletna naročnina stane 129 evrov (v trafiki 148,80 evrov). V prosti prodaji je cena ene številke 3,10 evra.

Naročila pa tudi na spletu: www.iskreni.net/trgovina/naroci-se

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada stalno raste.

DELITE
Pomakni se na vrh