Domovina 51: Vlada je začela čistko

S 53 glasovi za in 28 proti je bila na prvi junijski dan zvečer potrjena 15. vlada Republike Slovenije, ki jo vodi Robert Golob. Na prvih dveh sejah so se ukvarjali predvsem s kadrovanjem.

Le nekaj ur po tem, ko je Robert Golob prevzel vodenje vlade od Janeza Janše, je nova vlada Roberta Goloba ministrstvom, organom v sestavi in vladnim službam naložila, da pripravijo seznam vseh novih zaposlitev in premestitev v zadnjih dveh letih in pol. Kadrovanje je bilo edina točka tudi druge redne seje vlade.

Če se izrazimo z besedami nekaterih do Janševe vlade izrazito kritičnih novinarjev, so si Golobovi že na prvi seji »podredili« represivni aparat.

Zmagovalec državnozborskih volitev iz leta 2014, dr. Miro Cerar, zaskrbljeno zre proti napovedim novega mandatarja o reviziji vseh zaposlitev v državni upravi v času tretje Janševe vlade.

“Če se izrazimo z besedami nekaterih do Janševe vlade izrazito kritičnih novinarjev, so si Golobovi že na prvi seji ‘podredili’ represivni aparat. Zamenjani so bili šef policije, šef urada za preprečevanje pranja denarja pa šef SOVE, vojaške obveščevalne službe pa celo predstavniki v nacionalnem laboratoriju za zdravje in Nacionalnem institutu za javno zdravje. Direktor NIJZ dr. Milan Krek je v ponedeljek javnost obvestil, da novi zdravstveni minister Danijel Bešić Loredan nanj pritiska s pozivi k odstopu, saj da nima zaupanja novega predsednika vlade,” piše Luka Svetina.

Rok Čakš v komentarju nastavlja ogledalo medijem: kako bi poročali, če bi enake stvari, ki jih zdaj počne Robert Golob, enako počel Janez Janša.

Nova oblast je obljubljala eno, zapisala drugo. Delali bodo pa itak verjetno nekaj tretjega,” piše v svojem komentarju Martin Nahtigal.

Po izvolitvi vlade se je Luka Svetina pogovarjal z novima ministroma.
Matjaž Han: “Ljudi ne bom razočaral, ne glede na to ali so nas volili ali ne.”
Tanja Fajon o svojem ministrstvu pravi: “Želim si obuditi to ‘Trnuljčico’.”

Rok Čakš komentira prve javne nastope nove predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič: “Ne gre za rdeče čevlje ali rožnate obleke, iz česar zdaj svobodni mediji iz nje delajo junaško upornico. Gre za to, da se Klakočar-Zupančičeva v vsem navdušenjem nad samo seboj vede, milo rečeno, položaju in funkciji neprimerno.

Dimitrij Rupel piše o idejah Lamberta Ehrlicha: “Juhantova nova knjiga Lambert Ehrlich, prerok slovenskega naroda (Mohorjeva družba 2022) se med drugim ukvarja s tremi področji oz. vprašanji Ehrlichovega angažiranja: versajska konferenca, španska državljanska vojna in slovensko narodno vprašanje.”

Fotoreportaža s pogreba Borisa Pahorja.

Članek gostujočega pisca, zgodovinarja Renata Podberšiča ml.: Usmrtitev Adolfa Eichmanna – šestdeset let pozneje.

Kam poleti na duhovne vaje? Mojca Belcl Magdič je za vas zbrala ponudbo duhovno-počitniških programov za družine, zakonce in odrasle.

Gregor Čušin v rubriki Slikovito piše o pogrebu države: “V krsti morda res leži država, a domovina mi v srcu živi dalje.” Tudi Domovina živi dalje.

Vse to in še več v 51. številki Domovine, ki izide v četrtek, 9. junija.

Naročila pa tudi na spletu: www.iskreni.net/trgovina/naroci-se

Celoletna naročnina stane 129 evrov, v prosti prodaji pa je cena ene številke 3,10 evra.

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada stalno raste.

DELITE
Pomakni se na vrh