Domovina 52: Kako uravnotežiti civilno družbo

Eden izmed faktorjev, ki je prispeval k veliki zmagi Gibanja Svoboda in relativnemu porazu strank desne sredine, čeprav so zbrale več glasov kot na prejšnjih volitvah, je huda neuravnoteženost na področju civilne družbe v prid levice.

Civilna družba je pomembna z vidika dostopa do ljudi, ki jih ne zanima politika, so pa jim pomembne konkretne teme. Ti ljudje sodelujejo z organizacijami na tem področju, in če te organizacije delujejo v smer določenih vrednot in v sodelovanju z določeno politiko, k tej politiki nosijo tudi glasove teh ljudi,” piše Peter Merše.

Kaj bi morala na tem področju storiti NSi in SDS komentira Andrej Fink, Luka Svetina pa je o tem povprašal poznavalce politike.

Danes je denimo skoraj nemogoče najti ekološko društvo, ki ne bi imelo izrazito levičarske ideologije, podobna je situacija tudi na mnogih drugih področjih, ali pa organizacije na določenem področju niti ne obstajajo.

Kako uspešno angažirati civilno družbo za zmago na volitvah: na primeru Zveze socialistične mladine Slovenije in Viktorja Orbana.

Kako ohraniti premoženje in kam vlagati v času visoke inflacije? Za nasvet smo vprašali strokovnjaka.

Spominjamo se: pred 25 leti se je na Okrešlju pri vaji reševanja zgodila nesreča, kjer je umrlo pet gorskih reševalcev.

Ljubljano je ponovno obiskal Jordan Peterson, avtor knjig “12 pravil za življenje” in “Še 12 pravil za življenje”. Katero bi bilo petindvajseto pravilo, lahko preberete v Domovini.

Milan Gregorič piše o umoru Ivana Krambergerja in o sodnem procesu v zvezi z njim: “Tako je vse več znakov, da bi lahko mračne sile prejšnjega režima že na samem začetku zloslutno zaznamovale slovensko demokracijo s političnim zločinom. V nadaljevanju pa so jo prek obvladovanja glavnih vzvodov realne družbene moči (mediji, kapital, represivni organi, civilna družba idr.) omadeževale s poskusi sodnih in medijskih političnih umorov svojih političnih nasprotnikov kot npr. z aferami Depala vas, Patria, Trenta, Kangler, z odvzemom poslanskega mandata Janši idr.”

Zvesta bralka Domovine se v svojih spominih vrača v otroštvo, kjer je kot osnovnošolka v majhni vasici na Krasu spoznala velikega slovenskega pesnika in pisatelja. Borisa Pahorja je zadnjič obiskala junija lani.

Janja Grilc in Igor Vovk iz Zavoda Iskreni sta bila na zasebni avdienci pri papežu Frančišku.

Pišemo o spolnih težavah moških in kako pomagati.

Kam na duhovne vaje za šolarje, srednješolce, študente in mlade? Mojca Belcl Magdič je za vas zbrala pestro ponudbo duhovno-počitniških programov.

Vse to in še veliko drugih ekskluzivnih vsebin najdete v novi številki tednika Domovina, ki izide v četrtek, 16. junija, na 68 barvnih straneh in bo na voljo v vseh prodajalnah časopisov. Opozarjamo sicer, da je Domovina v prenekateri prodajali varno “skrita” na nevidnih mestih.

Naročila pa tudi na spletu: www.iskreni.net/trgovina/naroci-se

Celoletna naročnina stane 129 evrov, v prosti prodaji pa je cena ene številke 3,1 evra.

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada stalno raste.

DELITE
Pomakni se na vrh