Domovina 53: Prvi na svetu objavljamo Konservativni manifest Jordana Petersona

Prvi na svetu objavljamo Konservativni manifest Jordana Petersona.

Peterson v njem najprej diagnosticira krizo smisla, v kateri se je znašla moderna zahodna družba, v nadaljevanju pa ponudi razmislek o trinajstih vrednotah, ki jih lahko konservativna stran ponudi kot odgovor nanjo.

Globoka kriza smisla trenutno muči, destabilizira in demoralizira suverene državljane Zahoda in družbene ustanove, na katere se naslanjamo. Ta kriza se vedno bolj širi tudi med preostalimi prebivalci tega sveta, ustvarja zmedo in seje nezaupanje ter povzroča škodljivo neenotnost namesto miroljubnega, prostovoljnega sodelovanja in konkurence, ki bi lahko vladala med nami in nas združevala.”

Kaj lahko tisti, ki poskušamo ohranjati in izražati pogumno vero v tradicionalne vrednote iz preteklosti, v teh časih sploh ponudimo?

“Ne nepremišljenega in pavšalnega zatekanja k cinizmu in zagrenjenosti, ker da je naš družbeni in politični ustroj v temelju nezanesljiv, pokvarjen in nevreden zaupanja. Ne grobega in obsojajočega prigovarjanja ali zahtev, naj sprejmemo in se držimo moralnih zapovedi, za katere je značilna samo žalost, nerodovitnost in nagnjenost k prepovedovanju in obsojanju. Raje samozavestno in neposredno posredujmo zapuščene večne resnice vsem tistim, ki trenutno lačni in žejni tavajo, ker jih ne najdejo.”

Seveda ne manjka poročil in komentarjev o političnem dogajanju v Sloveniji in Evropi.

Ob bližajočem se dnevu državnosti pa je Domovina seveda tudi domoljubno obarvana.

Jan Dominik Bogataj je napisal in memoriam dr. Kajetanu Gantarju, klasičnemu filologu in akademiku, ki je umrl 16. junija: “Njegov upor krivici, zatiranju, totalitarnosti, malomarnosti, posvetnosti in poplitvenju lepo ubesedujejo besede Prometejevega kljubovanja Zevsu: »Do korenin izrujejo naj / divji viharji zemljo iz tal, / morski valovi naj zaženó se / kvišku v nebo, kjer zvezdam so ceste! / Moje telo naj v burnih vrtincih / krute Usode pahne globoko / v Tartar temačni: naj dela, kar hoče, / níkdar ne bo me do smrti uničil!«”

Mi nismo hlapci,” piše Tino Mamić. “Slovenija ni dežela jokajoče zgodovine hlapcev. Slovenija je dežela jokavih zgodovinarjev in hlapčevskih politikov. Slovenci imamo zgodovino, polno pomembnih in velikih dogodkov. Nimamopa samozavestnih voditeljev, ki bi nas znali voditi v lepo prihodnost. Slovenci nismo hlapci, hlapci so samo naši voditelji.”

V slavistični stroki in širši javnosti v zadnjih dneh odmevaugotovitev, da so slovanski števniki od 1 do 10 iz Heiligenkreuškega (Svetokriškega) rokopisa (12. stol.) zapisani v zgodnji slovenščini. Slovenščinaje po Brižinskih spomenikih tako dobila drugi najstarejši odkriti obsežnejši pisni vir.

Poroka je državotvorno dejanje,” piše Krištof Bajt. “Kar se tiče ekonomskega napredka, socialne države in narodne zavesti, je družina še vedno temelj, ker temelji na ljubezni. Torej tudi naša državna zavest temelji na ljubezni. Z vsemi njenimi težavami in veseljem.”

Naročila pa tudi na spletu: www.iskreni.net/trgovina/naroci-se

Celoletna naročnina stane 129 evrov (v trafiki 148,80 evrov). V prosti prodaji je cena ene številke 3,10 evra. Poletna cena celoletne digitalne naročnine: 58,80 evrov namesto 99 evrov!

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada stalno raste.

DELITE
Pomakni se na vrh