Elīna Garanča v glavni vlogi koncertne izvedbe opere Carmen

Festival Ljubljana obvešča, da se je v okviru 69. Ljubljana Festivala na oder Kongresnega trga vrnila Elīna Garanča, ki je tokrat nastopila v naslovni vlogi koncertne izvedbe opere Carmen. Mezzosopranistko in odlične pevce, tenorista Jonathana Tetelmana, basbaritonista Kostasa Smoriginasa ter sopranistko Marijo Jelić, je spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Karla Marka Chichona, uglednega britanskega dirigenta.

Francoski skladatelj Georges Bizet je eno najbolj priljubljenih oper o privlačni in neustrašni Carmen ustvaril v letih 1873 in 1874 po istoimenski literarni predlogi Prosperja Mériméeja (libreto sta prispevala Henri Meilhac in Ludovic Halévy). Napeta ljubezenska zgodba značajsko izdelanih likov v odličnem libretu, privlačne in prikupne melodije, domiselna in barvita orkestracija, tudi z uporabo tamburina in kastanjet, mnogo plesnih ritmov, ki nadvse živo naslikajo dogajanje v španskem okolju, so odlično izhodišče za številne možnosti uresničitve bogastva režijske, glasbene in igralske domišljije. Bizet je z veliko spretnostjo izoblikoval značaje in psihološka ozadja likov. Glasbo, prežeto tudi s cigansko melodiko, je podrobno dodelal, poigraval se je s konvencijami žanra in v operi izrazil ekspresivnost, ki je ni bilo mogoče preseči.

Slovita latvijska mezzosopranistka Elīna Garanča je svojo bleščečo kariero začela kot rezidenčna umetnica Državnega gledališča v Meiningenu in kasneje v Frankfurtski ter Dunajski državni operi. Danes je uveljavljena kot ena vodilnih pevk, je prejemnica številnih nagrad in od leta 2005 ekskluzivna umetnica založbe Deutsche Grammophon. Med njenimi številnimi glavnimi vlogami je posebno cenjena njena upodobitev Bizetove Carmen v londonskem Covent Gardnu in newyorški Metropolitanski operi. Po mnenju newyorških kritikov velja Elīna Garanča za najimenitnejšo Carmen. Redno nastopa na najuglednejših opernih in koncertnih odrih, kot so Dunajska državna opera, Metropolitanska opera, Kraljeva operna hiša Covent Garden v Londonu, Festivalna dvorana v Baden-Badnu, Bavarska državna opera v Münchnu, Nemška opera v Berlinu, Carnegie Hall v New Yorku, Wigmore Hall v Londonu, na Salzburškem festivalu in številnih drugih prizoriščih po vsem svetu.

Ugledni britanski dirigent Karel Mark Chichon je končal študij na londonski Kraljevi glasbeni akademiji in postal asistent Giuseppeja Sinopolija in Valerija Gergijeva. Bil je šef dirigent Graškega simfoničnega orkestra (2006–2009), šef dirigent in umetniški vodja Latvijskega nacionalnega simfoničnega orkestra (2009–2012), šef dirigent Filharmoničnega orkestra Nemškega radia Saarbrücken Kaiserslautern, s katerim je požel velik uspeh in posnel vsa orkestrska dela Antonína Dvořáka. Od maja 2017 je Chichon šef dirigent in umetniški vodja Filharmoničnega orkestra Gran Canaria. Dirigiral je številnim uglednim orkestrom, med njimi Kraljevemu orkestru Concertgebouw, Londonskemu simfoničnemu orkestru, Angleškemu komornemu orkestru, Dunajskim simfonikom, Simfoničnemu orkestru NHK Tokio, Orkestru Romanske Švice, Ruskemu nacionalnemu orkestru, in v najpomembnejših opernih hišah, kot so Metropolitanska opera, Dunajska državna opera, Nemška opera Berlin in Bavarska državna opera v Münchnu.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do sprememb v programu in prizoriščih.

DELITE
Pomakni se na vrh