NOVA DOMOVINA: Referendumska prelomnica

Osma številka tednika Domovina je v veliki meri posvečena referendumu, ki verjetno pomeni politično  prelomnico. Feministična aktivistka Nika Kovač se je iz poraza na družinskem referendumu veliko naučila, saj je bila zmaga bleščeča. Vlada je naredila veliko napak, ključno vprašanje pa je, ali se bo iz poraza kaj naučila. Referendum bo namreč prelomnica, saj bodo poslej aktivisti na volišče organizirano vozili volivce z avtomobili. Če temu aktivizmu dodamo še pljuvanje po poslancih, ki ga nekateri petkovi prostestniki tudi javno spodbujajo, je zmeda popolna. Urednik portala Domovina Rok Čakš pa je referendum poimenoval Demokracija dolgih nosov. 

Objavljen je tudi veliki intervju z Ano Soklič, ki odgovarja tudi na konkretna vprašanja o svoji veri: zakaj v javnosti omenja Kristusa in zakaj je na Eurosongu zapela pesem Amen.

Druga velika tema je višegrajska četverica. Aktualna vlada dobro sodeluje s to vse močnejšo srednjevropsko pobudo, zato se postavlja vprašanje ali se jim bo priključila tudi Slovenija. Janez Drnovšek je vabilo pred četrt stoletja vzvišeno zavrnil, kar se je pokazalo kot napaka, saj so Slovenijo višegrajske države začele prehitevati v gospodarskem razvoju. Zato je tudi vprašanje, ali bi skupina V4 sploh bila pripravljena sprejeti Slovenijo v svoje vrste.

Slovenski vodilni mediji višegrajski četverici niso naklonjeni. Medtem ko mediji z roko v roki z levičarsko opozicijo preko domačih in tujih povezav pozornost usmerja na domnevno Janševo kratenje medijske svobode v Sloveniji, pa razvpiti medijski lastnik Martin Odlazek še povečuje koncentracijo medijev pod svojim okriljem. Potem ko je prevzel prvi regionalni dnevnik Primorske novice, bi zdaj želel prevzeti še drugega, mariborski Večer.

V takem  medijskem enoumju bo branje Domovine, ki izide v četrtek 15. julija, gotovo zelo zanimivo. 

DELITE
Pomakni se na vrh