MED RUDARJI: Ohranjanje rudarske dediščine

Pred praznikom rudarjev, ki bo v nedeljo, 3.julija, smo v Rudarskem muzeju v Kisovcu posneli pogovor s Francijem Brinovcem, upokojenim rudarskim inženirjem in predsednikom Rudarskega, muzejskega in etnološkega društva Srečno Zagorje (RMED). V prostorih, kjer bodo že v kratkem lahko člani društva in njihov izvršilni odbor organizirali sestanke, posvete, seminarje in druga srečanja. Torej, delovali bodo v prostorih nekdanje strojnice (kjer je sedaj muzej), ki so jo nekoč vsakodnevno obiskovali nekdanji rudarji, ko so se spustili v nedrje zemlje, v rove kopati rjavi premog. Tako bodo lahko člani društva RMED še bolj pristno ohranjali spomin na stoletne rudarske čase.

Uvodoma se je Brinovec sprehodil skozi svojo bogato poklicno pot rudarja, ki ni bila vedno lahka, a mu nikoli ni bilo žal, da je deloval globoko pod površjem zemlje. Zagorski rudnik je bil celo najgloblji daleč naokoli. V nadaljevanju je predstavil osnovno načelo društva, ki je ohranjanje rudarske dediščine in prenašanje le te na mlajše rodove. Zato redno organizirajo delavnice po osnovnih šolah, Varstveno delovnih centrih (VDC) in še marsikje drugje. Društvo RMED Srečno Zagorje letno organizira več prireditev. Omenimo vsakoletne akcije čiščenja rudarskih obeležij, že omenjene delavnice za učence, dijake, uporabnike VDC, organizirajo praznovanje rudarskega praznika, ko se spominjajo davne gladovne rudarske stavke v jami Kotredež in Hrastniku, organizirajo pohod po lepo urejeni rudarski učni poti, 4 decembra pa organizirajo še praznovanje dneva sv. Barbare, zaščitnice rudarjev. “Društvo želi v Zagorju razvijati tudi turizem s področja rudarstva, zato smo se tudi 2018 včlanili v Turistično zvezo Slovenije (TZS). Letos smo sodelovali na več sejmih: sejem Alpe-Adria, Minfos 2022 v Tržiču-sejem mineralov, fosilov in okolja. Nakit iz premoga je predstavila naša članica Marjeta Hribar. Pred mesecem dni pa smo se s potjo Srečno prijavili na razpis TZS – Moja dežela, lepa in gostoljubna,” pove Brinovec.

Društvo je leta 2019 pridobilo tudi status posebnega pomena, ki ga je izdalo Ministrstvo za kulturo. “Pred dobrim letom, torej, 11. marca 2021, smo rudarska četa in občina Zagorje obeležili spomin na največjo rudarsko nesrečo pred 60 leti, ko je umrlo 13 rudarjev v jami Kotredež,” še pove. Omenimo še Pot Srečno, po kateri sta šla v sredo, 22.6. Brinovec in predsednik društva sv. Barbara. Kot prva sta prehodila celotno lepo označeno in urejeno traso od Laškega, preko Hrastnika, Trbovelj do Zagorja v izmeri 29,7 km. Čiste hoje brez počitkov je dobrih 10 ur. Lep del poti gre tudi skozi Zagorje, v upanju, da nekoč vse do Kisovca oz. rudarskega muzeja. Društvo se že več let zavzema tudi za izkop povezovalnega rova med nekdanjim oljnim rovom in rovom skladišča razstreliva. Slišali pa boste tudi, kaj vse se bo dogajalo v nedeljo, 3. julija, ko bodo praznovali rudarski praznik. Od jutranjega pohoda po poti Srečno do osrednje slovesnosti pred rudarskim muzejem v Kisovcu.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh