Domovina 56: Istospolni pari mimo ljudske volje do otrok

Nova številka tednika Domovina v Temi tedna prinaša poglede na razsodbo ustavnega sodišča, da je določba Družinskega zakonika, ki zakonsko zvezo opredeljuje zgolj kot življenjsko skupnost moža in žene, neskladna z ustavo, ker ne vključuje istospolnih parov.

Peter Merše predstavlja, da je Ustavno sodišče z odločitvijo povozilo na dveh družinskih referendumih izraženo voljo ljudstva, pa tudi svoje dosedanje odločitve in argumentacijo vlade in Državnega zbora: “Šest ustavnih sodnikov je dejansko odpravilo institut zakonske zveze, kakršnega smo poznali dolga stoletja in s tem negiralo tudi vse svoje dosedanje odločitve glede tega vprašanja. V primeru referendumov leta 2012 in 2015 je namreč ocenilo, da nista neustavna in tako omogočilo izražanje ljudske volje. Večina volivk in volivcev se je odločila v prid zaščite zakonske zveze in družine.”

Objavljamo tudi povzetka ločenih mnenj ustavnih sodnikov ddr. Klemna Jakliča in dr. Roka Svetliča, ki poleg Marka Šorlija odločitve večine nista podprla.

Gabriel Kavčič opozarja, da z novo ureditvijo posvojitev dejansko postaja trgovini z ljudmi, otrok pa dobrina in pravica, “po sedanji odločitvi namreč ni več smiselne ustavne varovalke pred popolnim priznavanjem vseh oblik partnerskih zvez, ne glede na število ‘udeležencev’, njihov spol in njihova medsebojna razmerja”.

Brali boste tudi o ustanavljanju pokrajin. Peter Merše povzema, kako poteka njihovo ustanavljanje, do kod naj bi segale in kaj so prednosti takšne delitve, Tino Mamić pa v komentarju opozarja, da bi po Ustavi pokrajine morali že imeti in da potrebujemo kvečjemu tri, ne pa petnajst: “Dobili pa smo že-ne-vem-kolikič povsem neustrezen predlog regionalizacije na 15 pokrajin. Ja, petnajst.”

Peter Merše piše o poskusu vlade, da bi vodstvo RTV SLO zamenjala po skrajšanem postopku, namenjenem naravnim katastrofam. Vlada se sklicuje na to, da nastajajo težko popravljive posledice za demokracijo in delovanje države, strokovnjaki pa opozarjajo na hude kršitve poslovnika Državnega zbora.

Julija in avgusta lahko Domovino najdete tudi na prodajnih mestih tiskovin na Hrvaškem, od Istre do Zadra.
Avgustovski številki bosta samo dve, a bosta na stotih straneh.

Rok Čakš piše o naglem padcu Roberta Goloba, Luke Mesca in Urške Klakočar Zupančič z vrha lestvice najuspešnejših politikov in nizki podpori vlade po dobrem mesecu vladanja.

V komentarju Rok Čakš razmišlja o razmerjih med predsedniškimi kandidati in pravi, da lahko pričakujemo “nadvse zanimivo volilno tekmo, ki pa z njegovega vidika ne bo popolna, če se ji ne pridruži še Ljudmila Novak”.

Je bolj pomembno število novomašnikov ali to, da so “pravi”? O razmerju med številom novomašnikov, ki je vsako leto nižje, in o njihovi vzgoji piše Urban Šifrar.

Vse to in še več v 56. številki Domovine, ki izide v četrtek, 14. julija.

Naročila pa tudi na spletu: https://www.iskreni.net/trgovina/domovina-narocnina/
Celoletna naročnina stane 129 € (v trafiki 148,80 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,10 €. Poletna cena celoletne digitalne naročnine: 58,80 € namesto 99 €!


Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Pomakni se na vrh