V ZAKULISJU: Igor Kršinar o aktualnem političnem dogajanju ali basni o škorpijonu

V drugi oddaji sva se z novinarjem Reporterja Igorjem Kršinarjem dotaknila aktualnega političnega dogajanja pri nas pred predsedniškimi volitvami, par besed pa spregovorila tudi o dogajanju na javni RTV, za katero se zdi, če se malce pošalimo, da jo vodi strojevodja Slavko Kmetič. Ker sva v prvi oddaji veliko govorila o Ivanu Krambergerju, sva drugo oddajo začela s tem, kam so po atentatu nanj šli njegovi glasovi. “Veliko njegovih nekdanjih volivcev, vmes je preteklo 30 let, je umrlo. Kramberger je dobil največ glasov v Lenartu in Šentjurju. Franci Breznik je bil izvoljen v Lenartu, Jelka Godec v Šentjurju, oba SDS. Povsod tam, kjer je nekoč Kramberger prejel več kot 25 odstotkov volilne podpore, je bil izvoljen nekdo iz SDS ali NSI,” pove in doda, da pa ni bil presenečen, da je na zadnjih volitvah največ glasov podpore prejela Goloba stranka Svoboda. “Če spremljamo volitve, lahko ugotovimo, da desno volilno telo dosega približno tretjino volilnega telesa, v devetdesetih so segli do polovice, v zadnjih desetih letih se je podpora desnim strankam skrčila na tretjino. Stranke SDS, NSI, Povežimo Slovenijo in Naša dežela so prejele okrog 35 odstotkov volilne podpore. Torej, celotna desnica dobi toliko glasov kot eno gibanje Svoboda.”

Slišali boste tudi, kaj je Kršinar odgovoril na vprašanje, ali bi bil izid volitev drugačen, če bi dr. Roberta Goloba pustili na čelu GEN-I. “Zelo verjetno, a če bi recimo kandidiral Aleksander Čeferin, bi verjetno zmagal še z večjo razliko,” je del njegovega odgovora, kaj pa je še povedal na to temo, si oglejte v posnetku. Povedal je tudi, da se včasih pri kakšni odločitvi Janeza Janše, tudi v zvezi z Golobom, vpraša, ali gre tu sploh za kakšen premislek ali ne. Ali ne gre morebiti za basen o škorpijonu, ki ga žaba nosi čez potok, potem pa jo na sredi potoka piči in oba potoneta in reče, to je v moji naravi. “Hočem povedati, da Janševa vlada ne bi leta 2013 padla, če bi takrat odstopil in prepustil položaj nekomu drugemu iz svojih vrst.” Podobnosti najdemo tudi pri novi predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič, ki bi verjetno brez vmešavanja politike še vedno delala na sodišču. “Mislim, da je dr. Vinku Gorenaku zelo hvaležna.” In kakšno je njegovo mnenje o predsednici DZ? “Ona je sproščena, je neka poživitev in nekaj novega v slovenski politiki …, hkrati pa je poslancem povedala, da je njihovo delovno mesto v poslanskih klopeh,” je del odgovora enega največjih poznavalcev slovenske politike. V drugem delu je beseda tekla o vmešavanju politike v delo javne RTV. Nekaj podobnosti lahko najdemo tudi pred leti, ko se je podobna zgodba dogajala na Magu, ki jo je na svoji koži občutil tako Kršinar kot celotna takratna ekipa Silvestre Šurle. “Mimo volje uredništva so nam vsilili urednika,” nam pove in išče vzporednice z dogajanjem na STA in RTV, kjer se zdi, da je največji kadrovik Slavko Kmetič.

Slišali boste, kaj Kršinar misli o Kmetičevih besedah, da ne rabimo informativnih oddaj na RTV, saj da imamo Novo 24tv. Oba sva se tudi vprašala, zakaj je dandanes tako, da recimo, če poenostavimo, Ksenija Horvat dela intervjuje z levo politično orientiranimi gosti, dr. Jože Možina pa z desnimi. Mar ne bi bilo bolj zanimivo in večji izziv za oba, da bi bilo obratno. “Primerjajmo Studio City, ki je imel vedno goste iz obeh političnih polov in današnjo Areno in kakšna je tam zasedba gostov.” Glede nove vlade pa smo ga vprašali, ali bi bilo po njegovem boljše, da bi bila namesto Levice v vladi NSI. “Ja, je moj odgovor.” V nadaljevanju je tudi pojasnil, zakaj. Zadnji del oddaje pa je tekel o volitvah za predsednika Slovenije. “Če odmisliva Ljudmilo Novak, ki se še ni odločila, potem so zdaj trije kandidati: dr. Nataša Musar Pirc, Marta Kos in dr. Anže Logar, okrog katerih se bo tekma vrtela. Logar ima podporo stranke, a ne sodi v trši del SDS … Po drugi strani pa je previden in ne bo nič naredil, da bi se zameril Janezu Janši. Če pride v drugi krog, bo izgubil prosti tistemu ali tisti iz levice, ki bo v drugem krogu.

Anžetu Logarju je to, da ima podporo SDS in Janše v korist v prvem krogu in v škodo v drugem,” je še povedal Kršinar in dodal, da bi bila dobra kandidatka tudi Ljudmila Novak. Zakaj, pa prisluhnite v oddaji.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh