Domovina 57: Prihaja novi direktor TV Slovenija

Domovina57

V nova številki tednika Domovina boste v Temi tedna brali o vladnem poskusu obglavljenja vodstva in uredništva Radiotelevizije Slovenija.

V članku uredništva predstavljamo novi zakon o RTV in njegovo sprejemanje po hitrem postopku, sicer namenjeno odzivom na naravne nesreče. »Vladajoči koaliciji, ki deluje z roko v roki z večino novinarjev informativnega programa TV Slovenija, se mudi zamenjati vodstvo RTV Slovenija z zanje bolj primernim. Za to so se poslužili nujnega zakonodajnega postopka in po mnenju pravnikov s tem zlorabili poslovnik in sam namen nujnega postopka,« ugotavljamo v komentarju.

O depolitizaciji RTV Slovenija smo pogovarjali z novim direktorjem TVS Urošem Urbanijo: “Na RTVS se je treba resno vprašati, zakaj velik del javnosti to medijsko hišo dojema močno nagnjeno v levo. Pa ni problem v tem, ali je nekdo lev ali desen. Problem je, ali se drži novinarskih standardov ali ne.V intervjuju pojasnjuje tudi svoje poteze iz časa, ko je bil na čelu UKOM-a.

Brali boste tudi o več drugih aktualnih potezah vlade. Federico V. Potočnikkomentira interventni zakon na področju zdravstva: “Pri interventnem zakonu gre za manjše popravke, ki imajo za posledico poglobitev sedanjih težav. Kot je rekel dr. Muževič, bi bilo boljše, če ne bi naredili ničesar.

Rok Frelih predstavlja ozadje odstopa od nakupa oklepnikov Boxer 8×8 in njihovo zamenjavo za oklepnike Rosomak, ki so sicer cenejši, vendar varnostno manj ustrezni.

Veliko nestrinjanja je poželo tudi odstranjevanje žičnate ograje na slovensko-hrvaški meji. “Ali ograjo potrebuje ali ne in kaj njena odstranitev pomeni v širšem kontekstu nezakonitih migracij na balkanski poti, ne ve tudi vlada – in ravno ona bi morala to vedeti, opraviti potrebno varnostno oceno ter poiskati ustrezne substitute,” komentira Tadeja Zabret.

Julija in avgusta lahko Domovino najdete tudi na prodajnih mestih tiskovin na Hrvaškem, od Istre do Zadra. Avgustovski številki bosta samo dve, a bosta na stotih straneh.

Pišemo še o ukinitvi Urada za demografijo. Na ministrstvu za delo menijo, da je bila institucija namenjena zgolj spodbujanju konservativnih politik rodnosti, nekdanji direktor urada Aleš Primc pa pojasnjuje, da gre za nerazumevanje področja demografije, saj imamo v Sloveniji že 40 let premajhno rodnost za naravno obnavljanje prebivalstva.

Predstavljamo tudi kandidatko za mesto predsednika republike, Natašo Pirc Musar, ki je gostovala v oddaji Vroča tema. »Svobodi nisem očitala orbanizacije države, a koncentracija moči v eni stranki lahko vodi v avtoritarnost,« je med drugim pojasnila.

Se bojite, da vas bo pozimi zeblo? Blaž Čermelj piše o energetski krizi, o ruski politiki in nepripravljenosti Evrope.

Vse to in še več v 57. številki Domovine, ki izide v četrtek, 21. julija.

Naročila pa tudi na spletu: https://www.iskreni.net/trgovina/domovina-narocnina/
Celoletna naročnina stane 129 € (v trafiki 148,80 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,10 €. Poletna cena celoletne digitalne naročnine: 58,80 € namesto 99 €!

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Pomakni se na vrh