Domovina 58: Kdo bo pogasil sušo?

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

V novi številki tednika Domovina se bomo v Temi tedna dotaknili problematike upravljanja z vodami na Primorskem, kjer so se v zadnjih dneh borili z enim največjih požarov v samostojni državi. V Slovenski Istri so uporabo vode tako drastično nazadnje omejili leta 1987.

V kolumni direktor Zavoda Iskreni Primorec Igor Vovk piše o tem, kako njegova šestčlanska družina z velikim vrtom v hipersušnih časih preživi le s kubičnim metrom vode iz vodovoda in zakaj je rešitev v zbiralnikih.

Predstavniki organizacij 8. marec, CNVOS in Pravno-informacijskega centra so napovedali pravne postopke proti politikom SDS, ker so povezovali situacijo na Primorskem z denarjem, porabljenim za nevladne organizacije. V komentarju uredništva pišemo, zakaj gre v tem primeru za zlorabo civilne družbe in politični aktivizem.“Visoki bogovi politično aktivističnega in lobističnega vrha nevladnega sektorja so že zdavnaj izgubili stik z realnostjo in izvorom nevladništva ter bi realno veljalo pogledati, čemu so namenjeni milijonski zneski, ki jih rada našteva SDS. Obenem pa tlačiti vse v isti žakelj, ker je prezahtevno narediti razlikovanje, je nekaj, kar daje municijo ravno tem istim političnim aktivistom, ki bi najraje sedeli na treh stolih nekje med lobisti, nevladniki in politiki.”

Peter Merše piše, da predsednik vlade Robert Golob končno spoznava, da je tudi z opozicijo dialog mogoč. Ta se pri reševanju energetske krize obnaša odgovorno in je sprejela roko sodelovanja pri pripravi ukrepov za pomoč ljudem, kar je popolno nasprotje v primerjavi z destruktivno držo Kulovcev v času Janševe vlade in soočanja s koronakrizo.

Julija in avgusta lahko Domovino najdete tudi na prodajnih mestih tiskovin na Hrvaškem, od Istre do Zadra.
Avgustovski številki bosta samo dve, a bosta na stotih straneh.

Rok Čakš piše o tretjem poskusu levice, da spremeni Grimsov zakon o RTV iz leta 2005. Pod pretvezo depolitizacije si Golobova vlada namerava preko civilne družbe popolnoma podrediti javni servis. Opozicija bo poskušala zakon zaustaviti z referendumom, a je na dolgi rok boj za RTV bržkone za desnico izgubljen.

Luka Svetina se je pogovarjal s predsedniškim kandidatom dr. Vladimirjem Prebiličem, nekdanjim sodelavcem Boruta Pahorja v SD, zdaj dolgoletnim kočevskim županom, ki se je sploh kot prvi tamkajšnji župan upal udeležiti maše v Kočevskem Rogu. Prebilič je med drugim razložil, zakaj si kot morebitni novipredsednik republike želi večjih pooblastil.

V tokratnem intervjuju smo se pogovarjali s športnim psihologom Matejem Tuškom, ki je razkril skrivnost Pogačarjevega uspeha na Dirki po Franciji, pojasnila pa je tudi, zakaj je pri Slovenkah in Slovencih bolj priljubljen Primož Roglič.

Andreja Barat piše o spokornem romanju papeža Frančiška med kanadske domorodceza očiščenje kanadske Cerkve, Andraž Šest pa o zmotah o sekularnih režimih v islamskih državah.

Vse to in še več v 58. številki Domovine, ki izide v četrtek, 28. julija.

Naročila pa tudi na spletu: https://www.iskreni.net/trgovina/domovina-narocnina/
Celoletna naročnina stane 129 € (v trafiki 148,80 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,10 €. Poletna cena celoletne digitalne naročnine: 58,80 € namesto 99 €!


Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Pomakni se na vrh