Domovina 61: Zakaj molk o spolnih zločin(c)ih

Divje zabave, droga, alkohol, spolni razvrat. Neformalne informacije o tem iz krogov levih elit ne kapljajo tako poredko. Tokrat pa so, najprej preko družbenih omrežij, nato portalov Prava.si, Požareport in Slovenske novice, počasi pa tudi osrednjih medijev, dobile svojo konkretizacijo.

Pišemo o aferi “Dušan Smodej” in odzivih nanjo. Na družbenih omrežjih so se zvrstila pričevanja žensk, ki naj bi jih na zabavah s pomočjo “posiljevalske droge” spolno zlorabil omenjeni umetnik. Sam je obtožbe zanikal: “Obtožbe so plod moje znanke, ki mi zadnji teden grozi s smrtjo, z objavami o meni pa me izsiljuje za denar.”

Andreja Barat v komentarju piše o zaroti molka o uničenih življenjih: “Ukvarjali se bomo z bolj kolektivnim problemom naše družbe, ki ga je ta bizarni primer razgalil do obisti. Ni prvi, pred tem so bili že drugi v nebo vpijoči primeri (Baričevič, Tič), ki jih veliki mediji ali niso obravnavali ali pa so jih obravnavali nezavzeto, pristransko ter z velikim zamikom. Istočasno pa so v nedogled vlekli in nesorazmerno podrobno pokrivali druge, za interes javnosti manj pomembne primere.”

Pogovarjali smo se družinsko terapevtko Katjo Knez Steinbuch, ki je pojasnila, kako do spolne zlorabe pride, kako jo doživlja žrtev, kakšne so psihološke posledice in zakaj je spolno nasilje tako težko prijaviti policiji. “Kot družba imamo preveliko pričakovanje, da bo žrtev, ki je šla skozi eno najtežjih stvari na svetu, zbrala ves pogum sveta in se soočila z vsemi ljudmi, ki jo bodo (nekateri tudi brutalno) spraševali, kot da je tema pogovora nekaj normalnega. Ampak v resnici bi morala biti nekaj normalnega, da bi javnost razumela, da so zlorabe nekaj najtežjega, da bi razumeli, da dolgoročno zaznamujejo človeka, njegov pogled nase, na druge in na svet.

“Normalno bi bilo, da bi razumeli, da se žrtve ob vsej zmedi, sramu, gnusu in strahu težko soočijo z zlorabo in težko podajo prijave ali javno razkrivajo imena storilcev.”

Svet krščanskih cerkva je skupaj z Islamsko skupnostjo v Sloveniji družno nastopil proti odločbi ustavnega sodišča, ki omogoča istospolnim partnerjem sklenitevzakonske zveze in posvojitev otrok. Poudarjajo, da ima vsak otrok pravico do mame in očeta, država pa te pravice ne sme prilagajati željam odraslih.

Intervju z Leonom Valenčičem: Brez jedrskih in termo elektrarn nas čaka kamena doba.Vetrnice in sončnice ne nadomestijo niti ene resne elektrarne. – Slovenija bi, če bi se res želela razogljičiti, potrebovala štiri fleksibilne jedrske elektrarne. – Evropo bo igranje s sončnicami stalo več kot prva in druga svetovna vojna skupaj.V enem tednu brez elektrike se sesuje vse. Potem pa sledijo lakota, ropanje, klanje.

Tri kolumne, ki izidejo v četrtek, tokrat za naročnike na spletu objavljamo že prej: Dimitrij Rupel, Andraž Šest in Tino Mamić.

Gregor Čušin pa se je v rubriki Slikovito pogovarjal z možakom ob radiatorju.

Vse to in še več v 61. številki Domovine, ki izide v četrtek, 1. septembra.

Naročila pa tudi na spletu: https://www.iskreni.net/trgovina/domovina-narocnina/
Celoletna naročnina stane 129 € (v trafiki 148,80 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,10 €. Poletna cena celoletne digitalne naročnine: 58,80 € namesto 99 €!

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Pomakni se na vrh