S TEBOJ LAHKO: Polfinalni izbor Miss Slovenije, 8.del

Pred vami je 8. del oddaje S teboj lahko. Tokrat smo pogledali, kako poteka sodelovanje Varstveno delovnega centra Zasavje (VDC) z organizatorji projekta Miss Slovenije. Spomnimo, že lani so se povezali v projektu Gradimo VIP Zasavje in S teboj lahko. Uporabnikom VDC Zasavje so bile s tem omogočene dodatne možnosti socialnega vključevanja in povezovanja. Mi pa smo pogledali v zakulisje dogajanja sobotne prireditve polfinalnega izbora Miss Slovenije, ki je potekal v zagorskem delavskem domu. Dobršen del oddaje smo posneli v garderobnih prostorih slabo urico pred izborom. Naša prva sogovornica je bila direktorica VDC dr. Špela Režun, ki je uvodoma na kratko povedala, kako so se uporabniki in zaposleni v VDC soočili z dvema letoma korone, pojasnila, kaj bodo pridobili s prizidkom k VDC in s par besedami omenila, kaj vse je h kvaliteti življenja VDC-ju prinesel projekt S teboj lahko. V okviru projekta je nastal tudi muzikal S teboj lahko, avtorsko delo zaposlenih in uporabnikov VDC. Muzikal je uglasbil Gregor Troha, besedilo pa so na sami prireditvi brale aktualna miss Slovenije in druga dekleta z različnimi nazivi. Kar je še bolj poudarilo sodelovanje deklet z zasavskim VDC. “Omenila bi še, da je v tem trenutku v javni obravnavi tudi pravilnik o podpornih storitvah povezanih, ki je nastal na osnovi omenjenega projekta. S poletjem gre vse to, kar smo v letu dni preizkusili in delali, v sistem. S tem bodo imeli vsi uporabniki možnost pridobiti podporne storitve,“ nam pove. Omenila je tudi prizadevanja Zveze Sonček, da bi vsaka oseba z invalidnostjo v Sloveniji imela pravico voliti. Na dan 3. januar 2022 je bila namreč volilna pravica odvzeta še 2.929 polnoletnim državljanom Republike Slovenije.

Naša druga sogovornica je bila Flavija Bornšek, ki je skrbela, da je prireditev polfinalnega izbora izbora potekala kar se da tekoče. Med drugim je povedala, da se je letos na izbor prijavilo več kot sto deklet iz celotne Slovenije. Za polfinale v Zagorju jih je bilo izbranih 28, dvajset med njimi se jih je uvrstilo v finalni izbor, ki bo v Braslovčah. “Poanta izbora Miss Slovenije je, da smo kot ena velika družina,“ še pove in doda, da je vesela, ker tako lepo sodelujejo z VDC Zasavje. Omenimo, da so se vsa dekleta na izboru predstavile z ročno zašitimi izdelki, ki no nastajali v VDC pod blagovno znamko Prišito. Več o teh izdelkih pa sta nam povedali Eva Babič in Evelina Frelih iz VDC. Še prej si boste lahko ogledali tudi kratek del muzikla.

Eva nam je povedala, da so za vsako od deklet izdelali lepe torbice, ki si jih lahko ogledate tudi na posnetku. Evelina pa je omenila: “V VDC radi ustvarjamo. Prvi pogoj, da smo pri tem uspešni je, da vsi radi šivamo, tako zaposleni kot uporabniki, drugi pogoj pa je, da nas direktorica v vsem tem zelo podpira.“ Eva je omenila, da v VDC ustvarjajo tudi druge unikatne izdelke, celo za najbolj zahtevne kupce. “Če kdaj kdo ne ve, kaj bi nekomu kupil za darilo, se lahko obrne na nas in mu bomo z veseljem ustregli,“ še doda Eva. Slabe pol ure pred prireditvijo smo na kratko poklepetali še z avtorico muzikla S teboj lahko z Matejo Virant Košak in uporabnico VDC Samiro Kokalj, ki v predstavi upodablja medvedko, ki ima tako kot medvedek iz muzikla le eno šapko. V muziklu nazorno prikažejo, kako lahko zaživita svoje sanje s podporo ostalih živali. S tem pomen sprejemanja drugačnosti, medsebojne solidarnosti, pomoči prenašajo tudi na otroke, ki so glavni gradniki boljše slovenske družbe. “Zelo malo je potrebno, da si pomagamo,“ še pove Mateja. Ja, dovolj so odrte oči in srca.

Vse goste za javnost odprtega dogodka je pozdravila aktualna Miss Slovenije Maja Čolić, ki si je nekaj minut vzela tudi za klepet z nami. Kaj je povedala, si lahko prisluhnete v kratkem pogovoru ob koncu oddaje. Zadnjo besedo v oddaji pa je dobil zagorski župan Matjaž Švagan, ki ni skrival ponosa nad odličnim in uspešnim delovanjem Varstveno delovnega centra Zasavje, ki ima sedež ravno v Zagorju ob Savi.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh