Sen kresne noči z Zborom dunajskih dečkov

Festival Ljubljana obvešča, da se na oder poletnega festivala po dolgem premoru vrača znameniti Zbor dunajskih dečkov, ki nam bo danes, 19. julija, v središču Ljubljane pričaral čaroben večer Sena kresne noči. Vljudno vabljeni, da se nam ob 21. uri pridružite na Kongresnem trgu.

Zbor dunajskih dečkov (Wiener Sängerknaben) slovi po svoji 500-letni zborovski in izobraževalni tradiciji. Razvil se je iz deških zborov dunajskega dvora, leta 1498 pa je cesar Maksimiljan I ustanovil Dvorno kapelo in ukazal, da se ustanovi zbor, ki ga je prvotno sestavljalo 6 glasov. Kot zanimivost velja izpostaviti, da je bil prvi zborovodja Ljubljančan Jurij Slatkonja, ki je kasneje postal tudi prvi dunajski škof. Kasneje se je število članov zbora povečalo na 24 oziroma 26 pevcev, danes pa ga sestavlja 100 – članska zasedba dečkov starih od 10 do 14 let, ki so razdeljeni v 4 skupine. Te vsako leto skupno izvedejo približno 300 koncertov, ki jih obišče skoraj 500 000 gledalcev iz vsega sveta. Do leta 1918 so peli izključno za cesarski dvor, na mašah, ob zasebnih priložnostih ter na državnih prireditvah.

Koncert na 69. Ljubljana Festivalu bo ponudil vpogled v sijajno pevsko tehniko mladih pevcev. V prvem delu bo obsegal arije, tehtna zborovska dela in umetelne pesmi iz ciklov najpomembnejših avstrijskih ter nemških skladateljev klasicizma in romantike z rahlim odklonom v italijanski belkanto. Na sporedu bodo tudi dela drugih glasbenih izročil, slišali bomo pesmi v japonščini in maorskem jeziku, ter v bolj sproščene, a nič manj zahtevne žanre, kot so priredbe zvočno uspešnih polk skladateljev družine Strauss.

Zanje so delali številni glasbeniki, kot so Heinrich Isaac, Johann Joseph Fux, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Salieri in Anton Bruckner, skladatelja Jakob Petelin Gallus in Franz Schubert pa sta bila tudi sama člana zbora. Nastopijo na približno tristo koncertih letno, pred skoraj polmilijonskim občinstvom v Evropi, Aziji in obeh Amerikah. Repertoar zbora vsebuje izjemno širok razpon glasbe, od srednjeveške do sodobne in eksperimentalne. Še danes skupaj s člani Dunajskih filharmonikov in zborom Dunajske državne opere ohranjajo tradicijo dvornih glasbenikov ter izvajajo glasbo za nedeljsko mašo v Dunajski dvorni kapeli. Zbor, ki se ponaša z večstoletno tradicijo, je na UNESCO-vem seznamu nesnovne kulturne dediščine Avstrije.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

DELITE
Pomakni se na vrh