Slavnosten zaključek 69. Ljubljana Festivala

Slavnosten zaključek 69. Ljubljana Festivala

Festival Ljubljana je uspešno zaokrožil še eno poletno sezono. Simfonični orkester radia ORF z Dunaja je ob spremstvu violončelista Jean-Guihena Queyrasa ter pod taktirko Karema Hasana v soboto, 11. septembra, v Cankarjevem domu zazvenel na zaključnem večeru 69. Ljubljana Festivala.

Ob zaključku 69. Ljubljana Festivala se vsem iskreno zahvaljujemo za podporo in pozornost, ki jo namenjate našemu programu.

Za vas že pripravljamo jubilejni 70. Ljubljana Festival in se veselimo vašega obiska tudi v prihodnje.

Orkester, ki v sebi nosi srce zlate dunajske orkestrske tradicije, slovi po zavzetosti, strasti in muzikaličnosti svojih članov. S Simfoničnim orkestrom radia ORF z Dunaja sodelujejo najvidnejši in mednarodno priznani dirigenti, za dirigentsko palico pa je tokrat poprijel devetindvajsetletni britanski dirigent Kerem Hasan, ki je od leta 2019 glavni dirigent Tirolskega simfoničnega orkestra v Innsbrucku. Študiral je klavir in dirigiranje na Kraljevem konservatoriju na Škotskem, kasneje se je izobraževal na Glasbeni univerzi Franza Liszta v Weimarju ter svoje znanje izpopolnjeval in dopolnjeval na Univerzi za umetnost v Zürichu pri Johannesu Schlaefliju. Mednarodno pozornost je sprva pritegnil kot finalist dirigentskega tekmovanja Donatella Flick v Londonu, kot pomožni dirigent valižanske nacionalne opere, leta 2017 pa je nase opozoril še z lovoriko na dirigentskem tekmovanju Nestlé in nagrado mladih dirigentov Salzburg.  

Orkester je znan po drzni in premišljeni programski shemi, ki prepleta repertoar 19. stoletja s sodobnimi deli in redko izvajanimi skladbami iz vseh slogovnih obdobij. Hkrati je zelo odprt in fleksibilen orkester, ki kaže zvrstno širino, saj je tudi nepogrešljiv poustvarjalec filmske glasbe na letni gala prireditvi Hollywood na Dunaju. Kot solist se je predstavil mednarodno uveljavljeni in iskani francoski violončelist Jean-Guihen Queyras, ki trenutno veliko koncertira z najimenitnejšimi orkestri iz Evrope in ZDA. 

Programska drznost orkestra se je soočila s premierama dveh novitet – Zbogom, gospa, zbogom avstrijske skladateljice Julie Purgina, ki je bila med drugim sama članica Simfoničnega orkestra radia ORF z Dunaja in delo “Razkrito”, koncert za violončelo in orkester večkrat nagrajenega slovenskega skladatelja Vita Žuraja, ki ga odlikujeta vrhunsko obvladovanje kompozicijskega stavka in intelektualna širina. Gre za svetovno premiero, delo je bilo naročeno v sodelovanju Koncertne hiše iz Berlina, Simfoničnega orkestra Radia ORF z Dunaja, Festivala Ljubljana in Orkestra Gürzenich iz Kölna. Večer je zaokrožila izvedba Šeherezade Nikolaja Rimskega – Korsakova. Osnova simfonične suite je zgodba 1001 noči. Prav to zvočno barvito delo je najboljši primer prefinjene orkestracije, po kateri je skladatelj zaslovel.

DELITE
Pomakni se na vrh