SLEDI KORAKOV: Lidija Hutar in Nataša Dolanc Jerman o borbi z rakom

LIDIJA, NATAŠA, IGOR 1-2022

Tokratna oddaja je bila zame prav posebna iz več razlogov. Je prva, ki sem jo posnel na samostojni podjetniški poti, je oddaja, v kateri sem razkril, da bo nekdanja odlična biatlonka Tadeja Brankovič častna pokroviteljica 11. zasavskega humanitarnega teka, ki bo v petek 13.maja v prenovljenem športnem parku Log v Hrastniku in ker sem lahko v oddaji gostil Lidijo Hutar in Natašo Dolanc Jerman, ki sta odkrito in iskreno z vsemi nami delili svoji izkušnji soočanja z rakom. Tako kot jo je pred kratkim v svoji knjigi Peta olimpijada naša častna pokroviteljica. Povedali smo tudi, da bo šel letos celotni izkupiček – zbranih je že okoli 900 evrov – za Društvo onkoloških bolnikov Slovenije – Skupine za samopomoč bolnikov z rakom Trbovlje, ki deluje v vseh zasavskih občinah.

Koordinatorka skupine nam je uvodoma povedala, kako društvo oziroma skupina deluje, kdo so njeni člani in tudi, kako se jim lahko vsi, ki imate izkušnjo z rakom, pridružite. Omenimo še, da bo tudi letos koordinatorica zasavskega humanitarnega teka Lavra Izgoršek iz Društva prijateljev mladine Trbovlje, sam pa bom skupaj s Sabino Karaman na dan dogodka preizkušal novo atletsko stezo z enajsturnim tekom.

Najpomembnejše v oddaji pa je bilo slišati izpovedi obeh gostij, kako sta se vsaka posebej soočili z diagnozo rak. Lidija je šla skozi to pot že dolga leta nazaj, ko je na dojki odkrila rakavo bulico. Povedala nam je, kako je potekalo zdravljenje, kakšne terapije so bile potrebne in tudi, kako je že po ozdravitvi doživela možgansko kap in pred nekaj letih še odstranitev rodil. Rak se je namreč znova pojavil. Na srečo ga je naša sogovornica uspela premagati. Pred nekaj leti je šla skozi podobno zgodbo tudi Nataša, naša druga sogovornica. Ravno tako se je pri njej rak pojavil na dojki. Po operativnem posegu, ko so odstranili tumor, je izgubila tudi nekaj bezgavk. Soočila se je tudi s kemoterapijo, obsevanjem, s čimer se je tudi Lidija, ter še s hormonsko terapijo. Povedala nam je, kako se je sama spopadla z rakom, kako z izpadanjem las, slabostjo in tudi, kakšni so bili v tem času družinski odnosi. Obe imata namreč družino z otroki. Člani družine so se namreč morali ravno tako soočiti z dejstvom, da je njihova mami, žena bolna.

Nataša nam je čisto ob koncu oddaje, že po mojem slovesu od vas, prebrala svojo izpovedno pesem. Prisluhnite ji, in boste še prek poezije izvedeli, kako se je soočila z rakom. Več pa vam ne izdam. Zato vas vabim k ogledu oddaje pa tudi, da za 11. zasavski humanitarni tek darujete kakšen evro. Že kmalu bo DPM Trbovlje v ta namen odprl račun.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh