SLEDI KORAKOV: Slavko Jelševar o skupini Interval

V tokratni oddaji Sledi korakov smo šli na doma podjetnika, glasbenika in svoj čas tudi aktivnega politika Slavka Jelševarja. Uvodoma je predstavil svoje otroštvo, ki ga je že zgodaj zaznamovala smrt očeta. Z bratom, z mamo in staro mamo so živeli na manjši kmetiji v Zagorju, na Selu, z le eno manjšo pokojnino. “Krepko je bilo treba delati, da smo preživeli,” nam pove. Z bratom sta ob delu in šolanju vseeno našla tudi čas za glasbo. Slavko se je kot samouk tako dobro naučil igranja na kitaro, da je bil član različnih glasbenih skupin, najdlje pa sta z bratom Mirkom igrala v skupini Interval, ki občasno še vedno kakšno zagode. Po osnovni šoli je končal najprej kovinarsko šolo, potem je dokončal še srednjo tehnično šolo in kasneje še fakulteto za strojništvo.

Dobršen del poklicne kariere je preživel v zagorski tovarni Varnost. Zakaj sta s sodelavcem Grošljem ustanovila svoje podjetje JEGR, ki že skoraj tri desetletja uspešno deluje, lahko prisluhnete v oddaji. Skoraj celotni del svojih produktov izvozijo na tuje trge. V zadnjem času vseskozi zaposlujejo okrog 50 zaposlenih. Jelševar s ponosom pove, da niti enkrat samkrat v času delovanja podjetja plače niso zamujale. Par besed je spregovoril tudi o svoji družini. Njegova žena mu je rodila pet otrok, štirje še živijo, dva fanta, ki sta zaposlena v podjetju in dve hčerki. “Prvi se je rodil Primož, potem Mateja, nato dvojčka Boštjan in fant, ki je po mesecu dni žal umrl, kot zadnja pa se je rodila Maruša,” nam pove. Pohvali se že tudi z vnuki.

Že v uvodu v oddajo pa ste slišali videospot skupine Interval z naslovom Drevo upanja. Intervali so bili svoj čas ena bolj znanih zasavskih glasbenih skupin. “Včasih smo imeli tudi po 24 “špilov” na mesec,” pove in doda, da so pogosto igrali tudi po drugih koncih Slovenije in gostovali na radijih in televizijah. Posneli so tudi dve kaseti. Veseli ga, da še vedno občasno sliši kakšno njihovo skladbo prek radijskih valov in tudi na kakšni televiziji. Družina in službene obveznosti pa so bile razlog, da so po dolgih letih igranja inštrumente postavili v kot. A ne čisto zares. Še vedno se kdaj dobijo in kaj zaigrajo. Za svojo dušo ali pa kje na kakšnem praznovanju. Eden njihovih lepših spotov pa je skladba z naslovom Vedno otrok, ki je bil posnet v Varstveno delovnem centru Zasavje, kjer sta bila dolga leta zaposlena dva člana skupine Interval, zakonca Franjo in Marinka Bizjak. Ob koncu oddaje si boste lahko ogledali še spot Rini Maro.

V zadnjem delu pogovora sva se dotaknila tudi politike. Slavko Jelševar je namreč eden od ustanovnih članov Slovenske kmečke zveze, ki je bila ustanovljena maja leta 1988 v Ljubljani. Iz nje je potem vzniknila Slovenska ljudska stranka. Zanjo Jelševar meni, da bi lahko tudi sama nastopila na letošnjih volitvah, a soglaša s tem, da so se odločili, da bodo del gibanja Povežimo Slovenijo. Štafetno palico Slavka Jelševarja, ki se v zadnjih letih vse manj ukvarja s politiko, je od njega nasledil starejši sin Primož, ki bo za poslanca kandidiral v Zagorju. Celotna družina Jelševar pa je tudi pobudnica zdaj že vseslovenskega ekološkega in humanitarnega projekta Manj svečk za manj grobov, prek katerega so pomagali že mnogim družinam, invalidom in ustanovam.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh